Siirry pääsisältöön

Keisarillista kalastusta Langinkoskella

Langinkosken Keisarillista kalastusta -tapahtumassa pysähdytään toukokuisen vesiluonnon äärelle keisarillisessa miljöössä. Luvassa on näkökulmia kalastukseen ennen ja nyt, ympäristöseikkoja unohtamatta.

Langinkoskella kaikki liittyy tavalla tai toisella kaloihin ja kalastukseen. Kalastuslaitteet vaikuttivat alueen kulkureitteihin vuosisatojen ajan, keisari Aleksanteri III:n houkuttivat Langinkoskelle Kymijoen hämmästyttävät kalansaaliit ja 1900-luvulla huomion keskipisteeksi tuli kalakantojen vaalinta. Kiehtovaan teemaan sukelletaan monipuolisen ohjelman merkeissä 26. toukokuuta. 

Tapahtumapäivänä ihaillaan keisarillisen juhlavuoden innoittamaa perhoa ja tutustutaan perhokalastuksen saloihin, kuullaan kosken kalalajeista ja niiden hoidosta sekä syvennytään opastuksilla Langinkosken kalastuksen historiaan. Tapahtumassa on mielenkiintoista tehtävää ja kuultavaa niin pitkän linjan harrastajille kuin aiheeseen vasta tutustuville.

Huom. Päivän aikana ei ole mahdollisuutta itsenäiseen kalastukseen tai omien kalastusvälineiden käyttöön.
 
Keisarillinen kalastusmaja
Klo 10-16. Sisäänpääsy 8e/6e/alle 18v ilmaiseksi/Museokortti.
Museo esittelee Venäjän keisari Aleksanteri III:n loma-asuntoa ja keisariperheen huolettomia kesiä kalastuksen ja luonnon parissa. 130-vuotiaassa kalastusmajassa yhdistyvät kansallisromanttinen arkkitehtuuri, intohimo kalastukseen ja keisarillisten kaipuu yksinkertaiseen elämään. Langinkosken kalastushistoriaan syventyvät opastetut teemakierrokset klo 12 ja 14.
 
Keisarillista perhonsidontaa
Klo 10-12 ja 13-16. Vapaa pääsy.
Miten perho oikein syntyy ja mitä perhoja kannattaa Langinkoskella käyttää? Perhomestari Jarkko Reinola havainnollistaa perhonsidontatekniikan tekniikoita näytössidonnoissa. Nähtävillä myös juhlavuoden kunniaksi sidottu ainutlaatuinen Langinkosken keisarillinen perho.
 
Perhokalastusta Langinkoskella
Klo 10-16. Vapaa pääsy.
Perhokalastus on ainoa Langinkoskella sallittu kalastustapa, ja nyt pääsee kokeilemaan, pysyykö vapa kädessä! Ohjatulla kalastuspisteellä pääsee testailemaan perhovapaa ihan kädestä pitäen tai esittelemään parhaat niksinsä. Ohjaamassa ja jututtamassa Kotkan perhokalastajat ry:n Tuomo Kilpi, Jani Keränen ja Jaakko Hämäläinen. Huom! Ei mahdollisuutta kalastaa itsenäisesti eikä omilla välineillä.
 
Lasten luontopiste
Klo 10-15. Vapaa pääsy.
Puuhaa ja luontotietoa perheen pienimmille hauskojen tehtävien muodossa. Pisteellä pääsee syventymään Langinkosken luontoon tutustuttaviin ja ympäristön havainnointiin johdattaviin tehtäviin.
 
Luontopäivystäjä
Klo 10-16. Vapaa pääsy.
Mitä kaloja koskessa uiskentelee ja milloin? Miksi Langinkoskella saa kalastaa vain perholla? Miksi Langinkoski on esimerkillinen kulttuurihistoriallinen kalastuskohde? Nyt on tilaisuus saada vastaus kiperiinkin kysymyksiin, sillä koko tapahtumapäivän ajan museoalueella partioi luontopäivystäjä, joka vastaa kysymykseen kuin kysymykseen kalakannoista, kalastuksesta ja suojelualueesta. Luontopäivystäjänä Metsähallituksen erikoissuunnittelija Mikko Malin. 

Yhteistyössä Suomen kansallismuseo, Metsähallitus ja Kotkan perhokalastajat ry.

Lisätietoa:

Kansallismuseo: Keisarillista kalastusta (kansallismuseo.fi) >
Facebook-tapahtuma >

Langinkoski on myös Metsähallituksen erähistoriakohde!
Lue lisää Langinkosken keisarillisista lohivesistä >