Jäällä saa kelkkailla – yleensä

ma 5. helmikuuta 2018 15.35.00

Tähän aikaan vuodesta hetkittäin ymmärtää niitä ihmisiä, jotka kertovat vakavalla naamalla nauttivansa talvesta. Onhan toki myönnettävä, että luonto on varsin kaunis lumipeitteen verhoamana, valon määrä lisääntyy päivittäin minuuttitolkulla ja vesistöjen jääkansi alkaa mahdollistaa moottorikelkkailun sekä talvikalastuksen.

Muutamasta asiasta, näin erätarkastajan ominaisuudessa, haluaisin kuitenkin muistuttaa liittyen juurikin edellä mainittuihin talviaktiviteetteihin.

Maastoliikennelaki (ja vesilaki) sallii kelkkailun jääpeitteisillä vesistöalueilla joitain poikkeuksia lukuun ottamatta. Näitä poikkeuksia löytyy mm. kansallispuistoista. Ennen kelkkailemaan lähtöä olisikin syytä varmistua, ettei hairahdu luvattomille alueille. Etenkin Saimaalla ovat norpat juuri aloittelemassa synnytystalkoita, jotka turvataksemme on syytä välttää rantakinoksien läheisyyttä saatikka luotojen päältä ajelua.

Muualla maastossa moottorikäyttöisellä ajoneuvolla ajellessa tulee olla maanomistajan lupa.

Jos olet yli 18- ja alle 65-vuotias ja talvikalastat muutoin kuin pilkkimällä, tulee sinun suorittaa kalastonhoitomaksu. Pyydyskalastukseen tarvitset lisäksi vesialueen omistajan luvan. Kun lupapuoli on kunnossa, tulee vielä ottaa huomioon seuraavat seikat: merkitse pyydyspaikka lain vaatimalla tavalla, jätä avannolle nimesi yhteystietoineen ja noudata pyydyksien suhteen lakia, asetusta sekä alueellisia kalastussäännöksiä. Esimerkiksi otan jälleen Saimaan, jossa norpan sekä lohikalojen suojelu asettaa pyydyksille paljonkin alueellisia rajoituksia mm. verkkojen silmäkoon sekä lankavahvuuden osalta.

Hyytävimmät pakkaspäivät kun on viettänyt internetin ihmeellisessä maailmassa selvittelemässä niin kelkkailuun kuin kalastukseen liittyviä pykäliä ja rajoituksia, niin onpa vaan lysti lähteä harrastusten pariin huolettomin mielin, kevätauringon viimein työntyessä esiin.

Ja lopuksi vielä varoituksen sananen: viimeisimpien kannatusmittauksien perusteella jäät keskisessä ja eteläisessä Suomessa kärsivät paikoittaisesti kestävyysvajeesta.