Parhaillaan ympäri Suomen on aiheellisesti herännyt huoli kalavesien korkeista lämpötiloista. Valtion vesien kalastuslupia ei voida yksipuolisesti peruuttaa, mutta Metsähallitus toivoo kalastajilta vastuullisuutta ja harkintaa.

Vedenlämpötila on helteisen kesän vuoksi noussut muun muassa koskivesillä. Monet Metsähallituksen koskien kalastusluvat on myyty ennakkoon jo keväällä ja alkukesällä, eikä jo maksettuja lupia ole mahdollista laillisesti yksipuolisesti peruuttaa ilman luvanhaltijan suostumusta.

Poikkeuksellisessa tilanteessa keskeistä on, että kalastaja tietää itse vastuunsa kalojen hyvinvoinnista ja harkitsee tarkkaan, meneekö kalastamaan taimenta koskille vai ei. Metsähallitus muistuttaa myös, ettei taimenten ruokailukaan ole kovin aktiivista kovilla vedenlämpötiloilla, jolloin niiden saaminen voi olla ylipäänsä haasteellista.

- Mikäli joku jo luvan varannut ja ostanut asiakas haluaa siirtää lupansa tänä vuonna myöhemmäksi ajankohdaksi lupakiintiön sekä kosken varaustilanteen niin salliessa, se voidaan tehdä, sanoo erikoissuunnittelija Olli Urpanen Metsähallituksen Eräpalveluista.

Lämpimillä kesäkeleillä voi suunnata kalastusretkensä koskikohteiden sijaan vaikkapa järville ja keskittyä kalastamaan lämmintä paremmin sietäviä lajeja, esim. ahventa ja kuhaa.

Lisätietoja:

Olli Urpanen, erikoissuunnittelija, Metsähallitus Eräpalvelut, p. 040 720 5963
Asiakaspalvelu, Metsähallitus Eräpalvelut, p. 020 69 2424