Vapapäivää seurattiin online Facebookissa, Katso tunnelmat ja tykkää!

Mikko ”Peltsi” Peltolan ja Marttojen vauhdittama Vapapäivä innosti 700 lasta ja nuorta kalastamaan tänään lauantaina. Vapapäivä on Metsähallituksen ja Suomen vapaa-ajankalastajien tarjoama kesälomalahja kaikille alaikäisille: ilmainen kalastuspäivä arvokalakohteilla.

Vapapäivä järjestettiin nyt neljättä kertaa. Päivä osoitti, että suomalaislapset osaavat kalastaa. Saaliiksi saatiin yhteensä noin 150 lohikalaa.

Eniten kävijöitä oli jälleen Evon Niemisjärvillä, 84. Evolla lasten kaverina kalasti juontaja ja kansallispuistokummi Mikko ”Peltsi” Peltola, joka aloitti kalastuksen luonnonkalakohteella lasten onkiessa kirjolohia. ”Kolme ahventa tuli, ja paljon vihaisia lokkeja lenteli päällä”, Peltola kertasi.

Evolla oli paikalla myös Martat, jotka julkaisivat Vapapäivän kunniaksi lapsiystävälliset kalareseptit: haukitikkarit ja paperissa paistetun kalan. ”Haukitikkarit on hyvä vastaus siihen, kun ihmiset eivät oikein arvosta haukea. Haukitikkarit voi tehdä heti paikan päällä”, Marttojen kotitalousneuvoja Jaana Lehrbäck kertoi Evolla.

Lehrbäck kierteli päivän keskustelemassa nuorten kalastajien ja heidän vanhempiensa kanssa ja antoi vinkkejä kalaruokien tekoon. Vapapäivä oli osa Metsähallituksen ja Marttojen Mennään eikä meinata –kampanjaa.

Kuhmossa oikea
kalastusinnostus

Kuhmon Syväjärvellä oli tällä kertaa peräti 82 nuorta kalastajaa. ”Paikka on varmaankin sen verran hyvä. Kävijöitä oli muun muassa Kuopiosta, Helsingistä, Riihimäeltä, Lahdesta ja Jyväskylästä”, kohteen opas Ari Määttä kertoi.

VAPAPÄIVÄN KULKU KOHTEITTAIN

(Kaikilta kohteilta ei ole vielä saatu tarkkoja tietoja)

ETELÄ-SUOMI

Mikkelin Valkea
47 osallistujaa, saalista 13 170 grammaa.

Evon Niemisjärvet
84 osallistuajaa, Saaliiksi 24 kirjolohta. Niemisjärviin oli tapahtuman kunniaksi istutettu 15 eväleikattua kirjolohta, jollaisen pyydystävälle oli luvassa palkinto. Yksi vapapäiväläisistä Viivi Heljoranta pyysi palkintokalan ja voitti pääpalkinnon: majoitusvuorokauden Syväjärvelle.

Salo, Matildanjärvi
44 osallistujaa, saalista 11 kiloa kalaa

POHJOIS-KARJALA

Lieksan Ruunaa
50 osallistujaa. Vain yksi lohikala saapui punnitukseen. Sen nappasi Juho Laitinen Kiteeltä. ”Kala otti Lotto-lippaan, jonka väriä en kuitenkaan kerro”, saamamies totesi punnituksessa.

Nurmes, Peurajärvi
59 osallistujaa, saaliiksi 10 lohikalaa painoltaan 14 664 grammaa. Lisäksi ahvenia ja särkiä 1,5 kiloa.

POHJANMAA

Manamansalo
32 osallistujaa, saaliiksi kolme kirjolohta. Aamuinen ukonilma säikäytti kenties kalastajia, minkä vuoksi kävijöitä oli hieman viime vuotta vähemmän.

Kinnulan Koirajärvi
26 osallistujaa, saaliiksi yhteensä 11 taimenta, joista suurin painoi 1 740 grammaa suolistettuna.

Parkano, Teerilampi
49 osallistujaa, saaliiksi 36 kiloa kalaa. Vapapäivän 2013 lähes saalisvarmin paikka, sillä peräti 25 lasta sai kalan.

LAPPI

Rovaniemi, Vikaköngäs
52 osallistujaa, neljä kirjolohta yhteispainoltaan 4558 grammaa

Sodankylä, Ahvenlampi
18 osallistujaa. Saaliiksi 10 975 grammaa kalaa. 1. Veikka Suutari, 2. Aleksi Krupula, 3. Pinja Suutari

KAINUU

Ristijärvi, Laahtanen
34 osallistujaa, saalista yhteensä 17 238 grammaa (10 kirjolohta ja kaksi haukea)

Kuhmo, Syväjärvi
82 osallistujaa, saalista 22 555 grammaa (20 kirjolohta)

Lisätietoja

Erikoissuunnittelija Aku Ahlholm, Metsähallitus, 040 4814890

Janne Rautanen, Vapaa-ajankalastajat, SVK, 0400 946968