Hossan Öllöriin ja Pitkä-Hoiluaan sekä Yli-Vuokin Kevättijärveen istutettiin viime kesänä 870 taimenta, jotka on merkitty mikrosirulla. Sirujen avulla tutkitaan istutuskalojen selviytymistä luonnonolosuhteissa. Alueella kalastava saa halutessaan mukaansa lukulaitteen, jolla saaliiksi saadun taimenen mikrosirun tiedot voi lukea.

Seurantatyöhön kaivataan kalastajien apua, sillä sirumerkityistä taimenista vain pieni osa on saatu pyydettyä. Jokainen uusi saaliskirjaus on arvokas. Saaliistiedot pyydetään kirjaamaan kalamerkkipalautus.fi-palveluun.

Kalastajien keräämien tietojen avulla selvitetään istukkaiden geneettisen alkuperän merkitystä kalojen selviytymiseen ja saaliiksi päätymiseen luonnonoloissa. Osa kaloista on villiytettyjä, eli niiden perimään on tuotu villien kalojen geenejä. Merkintätutkimus on osa Luonnonvarakeskuksen Menestyvä istukas- ja Metsähallituksen Isoja elämyksiä Pohjolan kalavesiltä -hankkeita.

Öllörille ja Pitkä-Hoilualle lukulaitteen saa lainaksi Hossan luontokeskukselta, ja Kevättijärvelle lukulaitteen voi lainata Ala-Vuokin Mäkeläisen Pojat ky:n kyläkaupalta. Laitteet palautetaan joko lainauspaikkaan sisälle tai aukioloaikojen ulkopuolella mustaan postilaatikkoon, jonka kannessa on teksti ”Isoja elämyksiä”.

Ohjeita kalastajille

  • - Saadessasi saaliiksi taimenen, lue mahdollinen mikrosiru taimenen selkäevän tyvestä. Mikrosiru ei näy kalan ulkopuolelle, eikä kaikilla Öllöriin, Pitkä-Hoiluaan ja Kevättijärveen istutetuilla taimenilla ole mikrosirua.
  • - Lukulaitteen ei tarvitse koskettaa kalaa; se lukee mikrosirun n. 5 cm etäisyydeltä tai lähempää.
  • - Lukulaitteeseen kytkeytyy virta, kun painat scan-näppäintä. Tämän jälkeen lukulaite alkaa etsiä luettavaa mikrosirua. Mikäli laite lukee sirun, ilmestyy lukulaitteen näyttöön numerosarja. Mikäli epäilet mikrosirun lukemisen epäonnistuneen, paina uudelleen scan-näppäintä ja toista lukeminen.
  • - Lukulaitteeseen ilmestyvä numerosarja on taimenen yksilöllinen koodi, jolla taimen voidaan tunnistaa. Numerosarjan neljä viimeistä numeroa syötetään kalamerkkipalautus.fi-palveluun ”kalamerkki”-riville. Syötä palveluun lisäksi kalan pituus ja paino ja kerro, onko kala vapautettu vai otettu saaliiksi.
  • - Lukulaite on asetettu sammumaan automaattisesti minuutissa. Mikäli et ehtinyt kirjata kalan koodia ylös ennen lukulaitteen sammumista, toista mikrosirun lukeminen scan-nappia painamalla.
  • - Mikäli lukulaite ei löydä luettavaa sirua, laitteeseen ilmestyy teksti ”no tag”.
  • - Painaessasi kalamerkkipalautus.fi-palvelussa ”lähetä”-painiketta järjestelmä ehdottaa sinulle kalan yksilökoodia. Valitse kalan yksilökoodi listalta ja paina uudelleen ”lähetä”-painiketta. Saat palautteena kalan istutustiedot sekä mahdolliset aikaisemmat pyyntitiedot.
  • - Käsittele saatua kalaa märillä käsillä, mikäli aiot vapauttaa sen. Mikäli taimen täyttää mittavaatimuksen, se voidaan ottaa saaliiksi. Alamittaiset kalat tulee vapauttaa.

Lisätietoja
Erikoissuunnittelija Markku Vierelä, Metsähallitus Eräpalvelut
etunimi.sukunimi@metsa.fi, puh. 040 667 4656

Isoja elämyksiä Pohjolan kalavesiltä -hankkeessa luodaan kestävän kalastuksen mallikohteita. Hankkeessa muun muassa tutkitaan valikoitujen vesistöjen kalakantojen tilaa, istutusten tuloksellisuutta ja mahdollisuutta istutustulosten parantamiseksi. Hanketta hallinnoi Metsähallituksen Eräpalvelut. Hankkeen biologisista seurannoista ja tutkimuksesta vastaavat Itä-Suomen yliopiston ympäristö- ja biotieteiden laitos sekä Luonnonvarakeskus. Lue lisää hankkeesta >