Ekologisten joululahjojen trendi on siivittänyt ensi vuoden kalastuskorttien myynnin odottamattomaan vauhtiin. Kalastonhoitomaksuista kertyvillä varoilla pidetään huolta kotimaisten kalakantojen kestävyydestä. 

Vuoden 2019 kalastonhoitomaksuja on myyty jo 115 000 euron edestä, mikä on huomattavasti enemmän kuin kahtena edellisenä vuonna vertailuajankohtana. Viime vuoteen verrattuna myynti on tässä vaiheessa jo tuplaantunut.

Kalastonhoitomaksu eli kalastuskortti on jokaisen 18-64-vuotiaan viehe- ja pyydyskalastajan ja ravustajan velvollisuus sekä muillekin luonnonystäville mahdollisuus tehdä helposti hyvää. Kalastonhoitomaksun voi maksaa toisen puolesta, mikä tekee siitä erinomaisen lahjaidean.

Marraskuussa alkaneessa vuoden 2019 kalastonhoitomaksujen myynnissä on näkynyt selvästi, että lupia ostetaan nyt useita kerralla - samalla sekä itselle että läheisille. Koko vuoden kalastonhoitomaksuja, joka on huolettomin vaihtoehto myös satunnaiskalastajalle, on myyty eniten, yli 2 500 kappaletta.

- Ihmiset ovat havahtuneet ilmaston muutokseen, monien vesistöjen heikkenevään tilaan ja kalakantojen ahdinkoon. Olemme yllättyneet iloisesti siitä, kuinka paljon kalastonhoitomaksuja on ostettu lahjaksi, koska kalavesien hoitoon tarvitaan rahaa ja auttaa voi maksamalla kalastonhoitomaksun. Kalastonhoitomaksu on ekologinen lahja, suoraan sijoitus luontoon, kertoo erätalousjohtaja Jukka Bisi Metsähallituksesta.

Kalastonhoitomaksuista kertyvillä varoilla varmistetaan kalastuksen kestävyys, rahoitetaan neuvontapalveluja ja kalastuksenvalvontaa, opastetaan nuoria vastuullisiksi kalastajiksi, parannetaan kalojen elinympäristöjä sekä tehdään muuta vesiluonnon elinvoimaisuuden kannalta ensiarvoisen tärkeää joka puolella Suomea. Vuosittain kalastonhoitomaksuista kertyy kalojen hyväksi yhteensä noin 9 miljoonaa euroa.

Koko vuoden kalastonhoitomaksu on 45 euroa. Siihen sisältyy postitse kotiin saapuva Suomu-lehti, jonka mukana on virallinen kalastuskortti. Viikkolupa maksaa 15 euroa ja päivälupa 6 euroa. Kalastonhoitomaksun voi maksaa Eräluvat.fi-verkkokaupassa, palvelunumerossa 020 69 2424, Metsähallituksen luvanmyyntipaikoissa ja R-kioskeilla. Kun ostaa kalastonhoitomaksun lahjaksi, tulee osata kertoa saajasta samat tiedot kuin itsellekin lupaa ostaessa eli nimi, yhteystiedot ja syntymäaika. 

Eräluvat.fi/kalastonhoitomaksu >> 

Osta kalastonhoitomaksu verkkokaupasta >>

Tulosta lahjakortti kalastonhoitomaksulle >>

Maa- ja metsätalousministeriö 
Metsähallitus, Eräpalvelut
Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukset 
Luonnonvarakeskus 
Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö ry 
Kalatalouden Keskusliitto 
Suomen sisävesiammattikalastajien liitto ry 
Suomen Ammattikalastajaliitto ry