Änäkäiseen, Peurajärveen, Ruunaalle ja Mikkelin Valkeaan ei istuteta kirjolohia toistaiseksi liian lämpimän veden vuoksi.

Metsähallitus on sopinut kalantoimittaja Savon Taimenen kanssa, että täysikokoisia kirjolohia ei istuteta osaan Itä-Suomen vapakohteista lämpimien vesien vuoksi. Kaloille liian lämpimässä vedessä kirjolohien hyvinvointia ei voida käsittelyn ja kuljetuksen aikana taata.

Istutuksia jatketaan, kun vedet ovat jäähtyneet kasvattamolla kaloille suotuisampiin lämpötiloihin. Lopulliset päätökset siirtojen perumisesta tai lykkäämisestä tekee kalankasvattaja olosuhteiden mukaisesti.


Jo maksettuja lupia ei palauteta, koska kohteilla, joissa istutukset ovat toistaiseksi tauolla, voi kalastaa useita eri kalalajeja. Ruunaan koskien jo ostettua lupaa voi kalastaja halutessaan siirtää, sillä Metsähallitus on tarjonnut jo aiemmin kesällä mahdollisuutta koskikohteiden lupien siirtämiselle. Lämpimät pintavedet eivät ole esimerkiksi kuhille ja ahvenille yhtä koettelevia kuin lohikaloille.

Kuva Änäkäiseltä Lieksan pohjoispuolelta.