Perinteisten kännykkälupien aikakausi päättyy 31.12.2019. Metsähallituksen asiakkaista muutos koskee kalastajia, metsästäjiä ja muita luonnossa liikkujia, jotka ovat voineet hankkia lupia soittamalla kännykällä automaattinumeroihin. Muutos johtuu siitä, että puhelinoperaattori lakkauttaa perinteisten kännykkälupien ylläpidon.

Päivitetty 27.12.2019: kännykkäluvat korvaava Eräluvat-sovellus otetaan käyttöön tammikuun aikana, ei vielä vuodenvaihteessa.

Metsähallitus on myynyt mobiilisti vuosittain noin 26 000 lupaa.

Metsähallitus korvaa poistuvat luvat Eräluvat-applikaatiolla, jonka asiakas voi ladata maksutta sovelluskaupasta ja jolla luvat voi hankkia älypuhelimeen. Vanhassa järjestelmässä asiakas soitti automaattinumeroon ja sai tarvitsemansa luvan puhelun jälkeen tekstiviestillä. Poistuva järjestelmä toimi myös näppäinpuhelimilla.

Eniten muutos vaikuttaa kalastukseen. Metsähallitus on myynyt kalastajille kännykkälupia noin 500 000 euron edestä vuosittain. Viidennes kalastusluvista on ostettu kännykällä. Joillakin kalastuskohteilla peräti 80 prosenttia asiakkaista on hankkinut lupansa kännykällä.

Lisäksi kännykällä on voinut hankkia hirvenmetsästyksen vieraslupia, poronhoitoalueen karhulupia sekä uralupia moottorikelkkailuun. Koska järjestelmä toimii vuoden loppuun saakka, tämän joulun kuusiluvat voi edelleen hankkia soittamalla automaattinumeroon.

”Muutos on myös mahdollisuus. Saimme tästä hyvän syyn uudistaa mobiilipalvelumme. Asiakkaat ovat myös toivoneet ladattavaa sovellusta”, tietohallintopäällikkö Jari Haarala Metsähallituksen Eräpalveluista sanoo.

Tammikuun aikana julkaistavalla Eräluvat-sovelluksella voi hankkia paitsi kalastus- ja uralupia myös maksaa valtion kalastonhoitomaksun. Metsästyslupia lisätään sovellukseen ennen ensi syksyn metsästyskautta. Sovellus on aluksi ladattavissa Android-käyttöjärjestelmää käyttäville puhelimille ja hieman myöhemmin myös iOS-puhelimille.

Lisätietoja

Tietohallintopäällikkö Jari Haarala, Metsähallitus
jari.haarala(a)metsa.fi, puh. 0206 39 6239

Ylitarkastaja Olli Urpanen, Metsähallitus
olli.urpanen(a)metsa.fi, puh. 0206 39 5056