Kanalintulupien myyntitauko päättyy maanantaina 27.8. klo 9, kun myyntiin tulevat loput syksyn luvat. Tauon aikana eräsuunnittelijat ovat päivittäneet aluekohtaiset lupakiintiöt juuri valmistuneiden riistalaskentojen tulosten perusteella.

Kanalintukannat ovat laskentojen perusteella ilahduttavasti elpyneet. Laskennoissa havaitut poikasosuudet olivat pääasiassa korkeat ja poikuekoot suuria. Otollisen sään lisäksi myös pienpetokannat ovat olleet alhaiset, mikä on edesauttanut metsäkanalintujen pesinnän onnistumista.

Koko maan keskiarvojen valossa metson, teeren ja pyyn tiheydet kasvoivat edellisvuodesta noin 40 % ja riekkotiheys nousi reippaasti monin paikoin. Keskitiheydet olivat hieman korkeammat kuin viitenä edellisenä vuotena keskimäärin. Luonnollisesti alueittaista vaihtelua esiintyy.

Tutustu laskentoihin tarkemmin Riistakolmiot.fi-palvelussa >

Metsästysajat tulevat vaihtelemaan kunnittain. Maa- ja metsätalousministeriö on esittänyt metson, teeren ja pyyn metsästysajaksi suuressa osassa maata 10.9.-10.11. ja Länsi- ja Keski-Lapissa metson metsästysajaksi 10.9.-10.12. Ministeriön asetus metsästysajoista astuu voimaan juuri metsästyksen alkaessa.

Lue lisää MMM:n esittämistä alueellisista metsästysajoista (mmm.fi) >

Katso metsästysajat lupa-alueittain (pdf, päivitetty 21.9.) >

On tärkeää huomata, että metsästysaikojen pidentäminen ei tarkoita, että metsästyslupia myytäisiin enemmän. Lopulliset lupakiintiöt perustuvat aina riistalaskentoihin ja kestävän metsästyksen mitoitukseen. Kiintiöt julkaistaan Eräluvat.fi-sivustolla torstaina 23.8.

Lue lisää kanalintuluvista >

Ohjeita luvan ostamiseen

Milloin ja mistä lupia voi ostaa?

Myynti aloitetaan alueittain porrastettuna:
Etelä-, Länsi- ja Itä-Suomen alueet 27.8.
Salla, Savukoski, Pelkosenniemi, Sodankylä, Kemijärvi 28.8.
Pohjanmaa ja Kainuu 29.8.
Keminmaa, Kittilä, Kolari, Muonio, Pello, Rovaniemi, Ranua, Simo, Tervola, Ylitornio, Posio 30.8.
Enontekiö, Inari, Utsjoki 31.8.

Luvat tulevat myyntiin luvanmyyntipäivänä klo 9.00 sekä Eräluvat-verkkokauppaan että palvelunumeroon 020 69 2424. Verkkokaupassa ja puhelinmyynnissä myydään lupia samoista kiintiöistä.

Mille ajalle lupia voi ostaa?

Lupia myydään maa- ja metsätalousministeriön esittämälle metsästysajalle. Asetus metsästysajoista astuu voimaan juuri ennen metsästyksen alkua. Mikäli lopullinen asetus poikkeaa esityksestä ja ministeriö päätyy täydellisiin rajoituksiin, ko. alueen/ajankohdan luvat perutaan.

Kuinka moneksi päiväksi lupia voi ostaa? Pitääkö luvat maksaa heti?

Verkkokaupassa lupia voi varata enintään 7 vuorokaudeksi kerrallaan. Puhelinpalvelussa voi yhdellä soitolla varata lupia itselleen ja maks. 9 muulle henkilölle enintään 7 vuorokaudeksi/henkilö. Eräpäivä sekä verkkokaupan että puhelinpalvelun kautta varatuissa luvissa on 14 vuorokautta ennen lupa-ajan alkamista.

Verkkokaupassa luvat on myös mahdollista maksaa heti - tällöin seitsemän vuorokauden maksimia ei ole.

Verkkokaupasta hankitut, maksamatta jääneet luvat peruuntuvat automaattisesti eräpäivän jälkeen ja vapautuvat muiden halukkaiden ostettaviksi. Sen sijaan puhelinpalvelusta hankittujen lupien maksamatta jättäminen ei ole peruutus, vaan luvat täytyy peruuttaa ilmoittamalla tästä asiakaspalveluun viimeistään eräpäivänä, joka on 14 vrk ennen lupa-ajan alkamista.

Miten valmistaudun luvan ostamiseen?

Luvan ostamiseen niin verkkokaupassa kuin puhelimitse tarvitaan nimi, osoite ja syntymäaika. Mikäli ostat luvan myös toiselle henkilölle, huolehdithan, että nämä tiedot ovat saatavilla. Tutustuthan myös hankinta- ja peruutusehtoihin sekä lupaehtoihin jo etukäteen.

Jos asioit verkkokaupassa, suosittelemme käyttämään selaimena joko Chromea tai Firefoxia.

Kannattaa myös lukea kesäkuun myynnin aikaan julkaistu blogi, jossa suunnittelijamme antoi vinkkejä luvan ostamiseen verkkokaupassa >

Pitääkö verkkokauppaan rekisteröityä, jotta voi ostaa luvan?

Ei tarvitse. Rekisteröityminen eli tunnusten luominen kuitenkin kannattaa, sillä silloin saa oman tilin käyttöönsä ja pääsee näkemään ostamansa luvat jälkeenpäin.

Lisätietoa: Erälupien palvelunumero 020 69 2424 (arkisin 9-16)