Vuorokausilupia kanalintujen metsästykseen aletaan myydä jälleen alueittain porrastetusti maanantaina 26.8.2019 klo 9.00. Nyt myyntiin tulee riistalaskentojen perusteella määritelty syksyn lopullinen lupamäärä. Aluekohtaiset lupamäärät julkaistaan ennen lupamyyntiä Eräluvat-sivulla.

Kesän aikana varattujen ja vielä maksamattomien lupien eräpäivä on 15.8. Tämän jälkeen maksamattomat luvat vapautuvat myyntiin. Kanalintulupien myynti on katkolla 16.—25.8. kun metsästyksen suunnittelijat asettavat järjestelmään lopulliset lupamäärien kiintiöt, jotka perustuvat tuoreisiin riistalaskentoihin ja maa- ja metsätalousministeriön asettamiin metsästysaikoihin.

Metsähallituksen lupamyynti toteutetaan kahdessa osassa. Jotta metsästäjät voisivat suunnitella matkansa ajoissa, osa luvista myydään jo kesäkuussa. Elokuussa myyntiin tulee siis lisää lupia, joiden määrä perustuu heinä-elokuussa tehtäviin riistalaskentoihin. Näin lupien enimmäismäärä noudattelee kunkin vuoden kanalintukantaa. Lisäksi maa- ja metsätalousministeriö voi asettaa metsästysaikoihin rajoituksia. Mahdolliset rajoitukset vahvistetaan elokuun aikana.

>> Katso maa- ja metsätalousministeriön luonnos asetuksesta metsästysajoiksi 2019!

>> Syksyn lupakiintiöt

VASTAUKSIA USEIN KYSYTTYIHIN KYSYMYKSIIN

Milloin lupia voi ostaa?

Lupamyynti jatkuu viikolla 35 porrastetusti. Myynti aloitetaan aamuisin klo 9.00.

  • Ma 26.8. Etelä-, Länsi- ja Itä-Suomen alueet
  • Ti 27.8. Salla, Savukoski, Pelkosenniemi, Sodankylä, Kemijärvi
  • Ke 28.8. Pohjanmaa ja Kainuu
  • To 29.8. Keminmaa, Kittilä, Kolari, Muonio, Pello, Rovaniemi, Ranua, Simo, Tervola, Ylitornio, Posio
  • Pe 30.8. Enontekiö, Inari, Utsjoki

Muiden pienriistalupien (vesilintu, jänis, majava, pienpedot) myynti jatkuu koko ajan.

Missä lupia myydään?

Lupia voi hankkia Eräluvat-verkkokaupasta ja puhelinpalvelusta 020 69 2424 (arkisin klo 9-16).

Kuinka paljon lupia myydään?

Elokuussa myyntiin tulevat lopulliset kiintiöt on määritetty riistalaskentojen perusteella. Lupavuorokausien määrään vaikuttavat riistatiedon lisäksi metsästysalueen pinta-ala sekä metsästyslain kahdeksannen pykälän suoma paikallisten metsästäjien pyyntioikeus.

Näin lupamyynti suunnitellaan (kuva avautuu suurempana klikkaamalla):

 

 

 

 

 

 

Taustoista kerrotaan tarkemmin myös viime vuonna julkaistussa: 
Jahdissa & Kalassa -lehtiartikkelissa (verkkolehti.jahdissakalassa.fi) >

Mille ajalle lupia voi ostaa?

Elokuussa 26. päivänä alkavasta myyntiviikosta alkaen lupia myydään maa- ja metsätalousministeriön asetusluonnoksen mahdollistamalle metsästyskaudelle. >> Tutustu metsästysaikoihin (asetuksen luonnos)!

Kuinka moneksi päiväksi lupia voi ostaa? Pitääkö luvat maksaa heti?

Verkkokaupassa lupia voi varata enintään 7 vuorokaudeksi. Puhelinpalvelussa voi yhdellä soitolla varata lupia itselleen ja enintään 9 muulle henkilölle enintään 7 vuorokaudeksi / henkilö.

Verkkokaupassa luvat voi halutessaan maksaa heti — tällöin seitsemän vuorokauden maksimia ei ole. Maksettuja lupia ei ole mahdollista perua ilman erityistä syytä. Ryhmäluvissa peruminen erityisestä syystä koskee ainoastaan tiettyä luvanhaltijaa, ei koko lupaa.

Mitä maksamattomille luville tapahtuu?

Verkkokaupasta hankitut, maksamatta jääneet luvat peruuntuvat automaattisesti eräpäivän jälkeen ja vapautuvat muiden halukkaiden ostettaviksi.

Puhelinpalvelusta hankittujen lupien maksamatta jättäminen ei ole peruutus. Kesän aikana varatut luvat tulee maksaa 15.8.2019 mennessä. Elokuun myyntiviikolla puhelinpalvelusta varatut luvat tulee maksaa eräpäivän mukaan.

Miten valmistaudun luvan ostamiseen?

Metsästysluvan ostamiseen niin verkkokaupassa kuin puhelimitse tarvitaan metsästäjän nimi, osoite, syntymäaika ja metsästäjänumero. Jos metsästäjänumero ei ole tiedossa, luvan voi ostaa myös ilman sitä. Puhelimitse asioitaessa metsästäjänumeron ilmoittaminen kuitenkin nopeuttaa luvan ostamista. Selvitäthän nämä tiedot, jos ostat metsästyslupia toiselle henkilölle.

Metsästäjänumero on henkilökohtainen kahdeksan merkin pituinen tunnus, joka lukee henkilön metsästyskortissa ja Oma riista -palvelussa.

Tutustuthan myös hankinta- ja peruutusehtoihin sekä lupaehtoihin jo etukäteen.

Jos asioit verkkokaupassa, suosittelemme käyttämään selaimena joko Chromea tai Firefoxia.

Miksi luvat näyttävät loppuvan heti?

Suosikkikohteilla lupakiintiö voi näyttää täyttä jo ensimmäisten myyntiminuuttien aikana, mutta tämä ei ole koko totuus. Metsästäjät voivat varata lupia ostoskoriin puoleksi tunniksi. Jos lupaa ei makseta tai varausta viedä loppuun tänä aikana, luvat palautuvat myyntiin.

Tämän vuoksi varaustilanne vaihtelee. Kannattaa siis seurata haluamansa kohteen kiintiötä vielä sen jälkeen, kun verkkokauppa näyttää, että luvat olisi myyty. Esimerkiksi puolen tunnin kuluttua myynnin aloituksesta lupia voi alkaa taas olla ostettavissa.

Kuinka Metsähallituksen luvat saa Oma riista -palveluun?

Eräluvat.fi-verkkokauppaan voi kirjautua Oma riista -tunnuksilla. Tällöin metsästäjänumeroa ei tarvitse erikseen syöttää luvan oston yhteydessä vaan luvan saa automaattisesti näkyville Oma riistaan.

Metsähallituksen metsästyslupia voi hankkia Erälupien puhelinpalvelusta tai Eräluvat.fi-verkkokaupasta itsensä lisäksi muille. Tällöin luvan ostamiseen kannattaa valmistautua selvittämällä sekä oma metsästäjänumeronsa että muiden luvan ostajien metsästäjänumerot.

Metsähallituksen metsästysluvat tulevat näkyviin Oma riista -palveluun noin tunnin kuluttua siitä, kun maksusuoritus on rekisteröity. Laskulla maksaessa maksun rekisteröitymisessä voi olla usean pankkipäivän viive.

Toistaiseksi lupia ei voi jälkikäteen siirtää Oma riistaan, mikäli metsästäjänumeroa ei ole annettu ostohetkellä.

Pitääkö verkkokauppaan rekisteröityä, jotta voi ostaa luvan?

Ei tarvitse. Rekisteröityminen eli tunnusten luominen kuitenkin kannattaa, sillä silloin saa oman tilin käyttöönsä ja pääsee näkemään ostamansa luvat jälkeenpäin.

Mitä kanalintuluvalla voi metsästää?

Tästä taulukosta näet, mitä erilaisilla pienriistaluvilla voi metsästää (kuva avautuu suurempana klikkaamalla):

 

 

Lisätietoa: 
Eräluvat-palvelunumero 020 69 2424 (arkisin klo 9-16)