Metsähallitus alkaa myydä vuorokausilupia kanalintujen metsästykseen alueittain porrastetusti maanantaina 8.6.2020 klo 9.00. Silloin lupia myydään ajalle 10.9.–10.10.2020. Myytävien lupien määrät ovat nyt nähtävillä.

Metsähallitus myy vuorokausilupia kahdessa vaiheessa. Ensimmäinen vaihe alkaa viikolla 24 eli 8.–12. kesäkuuta. Koronavirustilanteen vuoksi asiakas voi silloin ainoastaan varata lupia. Varatakseen lupia verkkokaupassa asiakkaan täytyy ensin kirjautua sisään verkkokauppaan. Varaamansa luvat asiakas maksaa elokuun alkupuolella. Tämä poikkeuksellinen toimintatapa mahdollistaa sen, että niin asiakkaat kuin Metsähallituskin voivat joustavasti reagoida mahdollisesti muuttuvaan koronavirustilanteeseen. Lue uutinen poikkeuksista pienriistalupien myynnissä.

Kesäkuussa Metsähallitus laittaa myyntiin noin puolet edellisen syksyn lupavuorokausien määrästä. Tarkista kesäkuun myynnin lupakiintiöt tästä taulukosta (PDF, 129 kt).

Elokuun lopussa alkaa lupamyynnin toinen vaihe. Silloin Metsähallitus alkaa myydä lisää lupia, joiden määrä perustuu heinä-elokuussa tehtäviin riistalaskentoihin. Näin lupien enimmäismäärä noudattelee kanalintukannan suuruutta. Toisessa vaiheessa Metsähallitus myy vuorokausilupia koko kanalintujen metsästyskaudelle. Elokuun aikana ennen lupamyynnin alkamista maa- ja metsätalousministeriö voi asettaa metsästysaikoihin rajoituksia.

VASTAUKSIA USEIN KYSYTTYIHIN KYSYMYKSIIN
Milloin lupia voi varata?

Lupamyynti alkaa viikolla 24 porrastetusti seuraavan aikataulun mukaisesti:

Päivä, jona tietyn alueen luvat tulevat myyntiin Alueet, joille lupia aletaan myydä
Maanantai 8.6. Etelä-, Länsi- ja Itä-Suomen lupa-alueet
Tiistai 9.6. Salla, Savukoski, Pelkosenniemi, Sodankylä, Kemijärvi
Keskiviikko 10.6. Pohjanmaa ja Kainuu
Torstai 11.6. Keminmaa, Kittilä, Kolari, Muonio, Pello, Rovaniemi, Ranua, Simo, Tervola, Ylitornio, Posio
Perjantai 12.6. Enontekiö, Inari, Utsjoki

Myynti aloitetaan aamuisin kello 9.00. Muiden pienriistalupien eli vesilintu- ja jänislupien, majavalupien sekä pienpetolupien myynti alkaa maanantaina 15.6.2020 kello 9.00.

Kanalintulupia voi hankkia 15.8.2020 saakka, jos lupa-alueiden kiintiöt sen sallivat. Sen jälkeen lupamyynti jää tauolle. Tauon aikana lopulliset lupakiintiöt päivitetään sen perusteella, mitä tuloksia riistalaskennoista saadaan ja millaiset metsästysajat maa- ja metsätalousministeriö asettaa. Lupamyynti jatkuu jälleen maanantaina 24.8.2020.

Missä lupia myydään?

Asiakas voi varata lupia Eräluvat-verkkokaupasta ja arkisin kello 9–16 myös puhelinpalvelusta, jonka numero on 020 69 2424 (hinta 0,00 € + pvm/mpm).

Kuinka paljon lupia myydään?

Kesäkuussa Metsähallitus laittaa myyntiin noin puolet edellisen metsästyskauden lupavuorokausien määrästä. Kesäkuun myynnin kiintiöt voi tarkistaa tästä taulukosta (PDF, 129 kt).

Taulukossa lukee kahdenlaisia kiintiöitä. Luku sarakkeessa ”Myytävien metsästysvuorokausien kokonaiskiintiö” kertoo, kuinka monta metsästysvuorokautta millekin alueelle on myynnissä yhteensä tällä myyntikaudella. Myytävien lupien kappalemäärät ovat käytännössä pienempiä kuin taulukon vuorokausimäärät, sillä usein asiakas ostaa luvan useaksi vuorokaudeksi. Luku sarakkeessa ”Lupakiintiö yhtä päivää kohden” kertoo, kuinka monelle henkilölle Metsähallitus voi myöntää luvan metsästää samana päivänä kyseisellä alueella.

Mitkä asiat vaikuttavat myytävien lupien määrään?

Lupavuorokausien lopullinen määrä voidaan suunnitella, kun kesän riistakolmiolaskentojen tulokset ovat selvinneet. Lupavuorokausien lopulliseen määrään vaikuttavat metsästysalueen pinta-ala, alueen kanalintutiheys sekä metsästyslain kahdeksannen pykälän suoma paikallisten metsästäjien pyyntioikeus.

Mille ajalle lupia voi varata?

Kesäkuun myynnissä lupia voi varata vain ajalle 10.9.–10.10.2020, sillä vielä ei tiedetä, rajoittaako maa- ja metsätalousministeriö metsästysaikoja metsästyskauden loppuosalta.

Kuinka moneksi päiväksi lupia voi varata?

Tänä kesänä Eräluvat-verkkokaupassa yksi henkilö voi varata kanalintulupia enintään 21 vuorokaudeksi eli esimerkiksi seitsemän vuorokausilupaa kolmelle hengelle. Aiemmin asiakas on voinut varata verkkokaupassa enintään seitsemän kanalinnustuksen vuorokausilupaa.

Puhelinpalvelussa lupia voi varata saman verran kuin ennenkin: asiakas voi yhdellä puhelinsoitolla tilata pienriistaluvat enintään kymmenelle hengelle ja yhtä henkeä kohden voi tilata enintään seitsemän vuorokausilupaa.

Milloin varatut kanalintuluvat maksetaan?

Tämän kesän lupamyynnissä poikkeuksellista on se, että verkkokaupassa asiakas voi maksaa varaamansa kanalintuluvat aikaisintaan 31. heinäkuuta. Mikäli asiakas tilaa kanalintuluvat puhelimitse, hänelle lähetetään lasku lupien maksamiseksi. Metsähallitus kuitenkin suosittelee, ettei asiakas maksa laskua ennen elokuun alkua.

Sekä verkkokaupan että puhelinpalvelun kautta varattujen lupien eräpäivä on 15.8.2020. Eräpäivä on asetettu jo elokuun puoliväliin, jotta maksamattomat luvat olisivat muiden halukkaiden ostettavissa elokuun lupamyynnissä viikolla 35.

Miten varatut kanalintuluvat voi perua? Mitä tapahtuu luville, joita ei makseta?

Mikäli asiakas on varannut lupansa Eräluvat-verkkokaupassa eikä maksa niitä eräpäivään mennessä, luvat peruuntuvat automaattisesti eräpäivän jälkeen. Ne vapautuvat muiden halukkaiden ostettaviksi elokuun myyntiviikolla eli viikolla 35. Omalla asiakastilillään asiakas voi myös itse perua verkkokaupassa varaamansa luvan.

Puhelinpalvelusta tilatun maksamattoman luvan voi perua kahdella tapaa: soittamalla palvelunumeroon 020 69 2424 arkena kello 9–16 tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen eraluvat(at)metsa.fi. Maksamatta jättäminen ei ole peruutus.

Miten valmistaudun luvan ostamiseen?

Metsästysluvan varaamiseen niin verkkokaupassa kuin puhelimitse tarvitaan metsästäjänumero, metsästäjän nimi, osoite ja syntymäaika. Ennen kuin asiakas soittaa puhelinpalveluun, hänen tulee siis selvittää edellä mainitut tiedot, jos hän on varaamassa metsästyslupia toiselle henkilölle. Jos asiakas ei tiedä metsästäjänumeroa, hän voi ostaa luvan ilman sitä. Puhelimitse asioitaessa metsästäjänumeron ilmoittaminen kuitenkin nopeuttaa luvan ostamista.

Metsästäjänumero on henkilökohtainen kahdeksan merkin pituinen tunnus, joka lukee henkilön metsästyskortissa ja Oma riista -palvelussa.

Metsähallituksen pienriistaluvat on mahdollista saada näkyviin myös Oma riista -palveluun. Luvat siirtyvät Oma riistaan vain, jos asiakas kirjautuu Eräluvat-verkkokauppaan Oma riista -tunnuksillaan TAI ilmoittaa metsästäjänumeronsa oikein, kun hän ostaa lupaa. Mikäli ostat lupia myös muille henkilöille ja he haluavat lupansa näkyviin Oma riistaan, tarvitset myös heidän metsästäjänumeronsa.

Tutustuthan myös hankinta- ja peruutusehtoihin sekä lupaehtoihin jo etukäteen.

Jos asioit verkkokaupassa, suosittelemme käyttämään selaimena joko Chromea tai Firefoxia.

Pitääkö Eräluvat-verkkokauppaan rekisteröityä, jotta voi varata luvan?

Kyllä. Jotta asiakas voi varata lupia verkkokaupassa, hänen täytyy ensin kirjautua sisään verkkokauppaan. Rekisteröityminen eli tunnusten luominen kannattaa muutenkin, sillä asiakastilillä pääsee näkemään varaamansa ja maksamansa luvat jälkeenpäin.

Jos asiakas ostaa luvan verkkokaupassa vasta 31. heinäkuuta jälkeen ja maksaa sen heti, verkkokauppaan ei tarvitse rekisteröityä.

Mitä kanalintuluvalla voi metsästää?

Kanalintuluvalla saa metsästää metsäkanalintuja, vesilintuja ja jänistä sekä pienpetoja, rauhoittamattomia lintuja ja villisikoja.

 

Lisätietoa: Eräluvat-palvelunumero 020 69 2424 arkisin kello 9–16