Vuorokausilupia kanalintujen metsästykseen aletaan myydä alueittain porrastetusti maanantaina 10.6.2019 klo 9.00. Aluekohtaiset kiintiöt ovat nyt nähtävillä.

Uutista päivitetty 5.6.2019 klo 16:55 luvan ostamiseen valmistautumisen osalta.

Metsähallituksen lupamyynti toteutetaan kahdessa osassa. Jotta metsästäjät voisivat suunnitella matkansa ajoissa, osa luvista myydään jo kesäkuussa. Elokuussa myyntiin tulee lisää lupia, joiden määrä perustuu heinä-elokuussa tehtäviin riistalaskentoihin. Näin lupien enimmäismäärä noudattelee kunkin vuoden kanalintukantaa. Lisäksi maa- ja metsätalousministeriö voi asettaa metsästysaikoihin rajoituksia. Mahdolliset rajoitukset vahvistetaan elokuun aikana.

Katso kesäkuun myynnin kiintiöt (PDF, 66 kt) >

VASTAUKSIA USEIN KYSYTTYIHIN KYSYMYKSIIN
Milloin lupia voi ostaa?

Lupamyynti alkaa viikolla 24 porrastetusti. Myynti aloitetaan aamuisin klo 9.00.

  • Ma 10.6. Etelä-, Länsi- ja Itä-Suomen alueet
  • Ti 11.6. Salla, Savukoski, Pelkosenniemi, Sodankylä, Kemijärvi
  • Ke 12.6. Pohjanmaa ja Kainuu
  • To 13.6. Keminmaa, Kittilä, Kolari, Muonio, Pello, Rovaniemi, Ranua, Simo, Tervola, Ylitornio, Posio
  • Pe 14.6. Enontekiö, Inari, Utsjoki

Muiden pienriistalupien (vesilintu, jänis, majava, pienpedot) myynti alkaa maanantaina 17.6.2019.

Kanalintulupia voi hankkia kiintiöiden salliessa 15.8.2019 saakka. Tämän jälkeen päivitetään lopulliset lupakiintiöt riistalaskentojen tulosten sekä maa- ja metsätalousministeriön asettamien metsästysaikojen perusteella. Lupamyynti jatkuu jälleen maanantaina 26.8.2019.

Missä lupia myydään?

Lupia voi hankkia Eräluvat-verkkokaupasta ja puhelinpalvelusta 020 69 2424 (arkisin klo 9-16).

Kuinka paljon lupia myydään?

Myyntiin tulevat kiintiöt on määritetty viime syksyn kiintiöiden perusteella. Kesäkuussa myyntiin laitetaan noin puolet edellisen syksyn kanalintulupakiintiöstä. Katso tästä kesäkuun myynnin kiintiöt (PDF, 66 kt) >

Lupavuorokausien lopullinen määrä voidaan suunnitella, kun kesän riistakolmiolaskentojen tulokset on saatu. Lupavuorokausien määrään vaikuttavat metsästysalueen pinta-ala, edellisen syksyn kanalintutiheys sekä metsästyslain kahdeksannen pykälän suoma paikallisten metsästäjien pyyntioikeus.

Näin lupamyynti suunnitellaan (kuva avautuu suurempana klikkaamalla):

Taustoista kerrotaan tarkemmin myös viime vuonna julkaistussa Jahdissa & Kalassa -lehtiartikkelissa (verkkolehti.jahdissakalassa.fi) >

Mille ajalle lupia voi ostaa?

Kesäkuun myynnissä lupia myydään vain ajalle 10.9.-10.10.2019, sillä vielä ei tiedetä, rajoittaako maa- ja metsätalousministeriö metsästysaikoja kauden loppuosalta.

Kuinka moneksi päiväksi lupia voi ostaa? Pitääkö luvat maksaa heti?

Verkkokaupassa lupia voi varata enintään 7 vuorokaudeksi. Puhelinpalvelussa voi yhdellä soitolla varata lupia itselleen ja enintään 9 muulle henkilölle enintään 7 vuorokaudeksi/henkilö.

Sekä verkkokaupan että puhelinpalvelun kautta varattujen lupien eräpäivä on 15.8.2019. Eräpäivä on asetettu jo elokuun puoliväliin siksi, että maksamattomat luvat olisivat muiden halukkaiden ostettavissa elokuun myynnissä.

Verkkokaupassa luvat voi halutessaan maksaa heti - tällöin seitsemän vuorokauden maksimia ei ole.

Mitä maksamattomille luville tapahtuu?

Verkkokaupasta hankitut, maksamatta jääneet luvat peruuntuvat automaattisesti eräpäivän jälkeen ja vapautuvat muiden halukkaiden ostettaviksi.

Puhelinpalvelusta hankittujen lupien maksamatta jättäminen ei ole peruutus, vaan luvat täytyy peruuttaa ilmoittamalla tästä asiakaspalveluun 15.8.2019 mennessä.

Miten valmistaudun luvan ostamiseen?

Metsästysluvan ostamiseen niin verkkokaupassa kuin puhelimitse tarvitaan metsästäjänumero, metsästäjän nimi, osoite ja syntymäaika. Jos metsästäjänumero ei ole tiedossa, luvan voi ostaa myös ilman sitä. Puhelimitse asioitaessa metsästäjänumeron ilmoittaminen kuitenkin nopeuttaa luvan ostamista. Edellä mainitut tiedot tulee siis selvittää, jos on ostamassa metsästyslupia toiselle henkilölle.

Metsästäjänumero on henkilökohtainen kahdeksan merkin pituinen tunnus, joka lukee henkilön metsästyskortissa ja Oma riista -palvelussa.

Ensi kaudella Metsähallituksen pienriistaluvat on mahdollista saada näkyviin myös Oma riista -palveluun. Huomaathan kuitenkin, että luvat siirtyvät Oma riistaan vain, jos kirjaudut lupaa ostaessasi Eräluvat.fi-verkkokauppaan Oma riista -tunnuksillasi TAI ilmoitat metsästäjänumerosi oikein ostaessasi lupaa. Mikäli ostat lupia myös muille henkilöille ja he haluavat lupansa näkyviin Oma riistaan, tarvitset myös heidän metsästäjänumeronsa.

Tutustuthan myös hankinta- ja peruutusehtoihin sekä lupaehtoihin jo etukäteen.

Jos asioit verkkokaupassa, suosittelemme käyttämään selaimena joko Chromea tai Firefoxia.

Pitääkö verkkokauppaan rekisteröityä, jotta voi ostaa luvan?

Ei tarvitse. Rekisteröityminen eli tunnusten luominen kuitenkin kannattaa, sillä silloin saa oman tilin käyttöönsä ja pääsee näkemään ostamansa luvat jälkeenpäin.

Mitä kanalintuluvalla voi metsästää?

Tästä taulukosta näet, mitä erilaisilla pienriistaluvilla voi metsästää (kuva avautuu suurempana klikkaamalla):

Lisätietoa: Eräluvat-palvelunumero 020 69 2424 (arkisin klo 9-16)