Vuoden 2019 kalastonhoitomaksuja on myyty jo 100 000 euron edestä, mikä on enemmän kuin kahtena edellisenä vuonna ensimmäisen myyntikuukauden aikana. Ensi vuoden kalastonhoitomaksujen myynti aloitettiin tällä kertaa marraskuussa. Moni on halunnut hankkia kalastuskortin valmiiksi ensi vuoden kalastuskautta odottamaan. Lisäksi eettiset lahjat ovat nyt muodissa ehkä enemmän kuin koskaan.

Koko vuoden kalastonhoitomaksuja, joka on huolettomin vaihtoehto myös satunnaiskalastajalle, on myyty luonnollisesti eniten, yli 2 000 kappaletta. Vuosittain vuosilupia myydään lähes satakertainen määrä, ja myynnin odotetaankin vain kiihtyvän vuodenvaihteen lähestyessä. Euromääräisesti kaikkia lupia on myyty tammikuun loppuun mennessä 67 000 eurolla vuonna 2017 ja 54 000 eurolla vuonna 2018, joten jo nyt saavutettu 100 000 euron myyntikertymä ennakoi hyvää koko ensi vuoden myynnin osalta. Viime vuosina kokonaismyynti on jäänyt hieman alle 9 miljoonaan euroon.

Kalastonhoitomaksuista kertyvillä varoilla varmistetaan kalastuksen kestävyys, rahoitetaan neuvontapalveluja ja kalastuksenvalvontaa, opastetaan nuoria vastuullisiksi kalastajiksi, parannetaan kalojen elinympäristöjä sekä tehdään paljon muuta ensiarvoisen tärkeää. Kalastonhoitomaksu on jokaisen 18-64-vuotiaan viehe- ja pyydyskalastajan ja ravustajan velvollisuus, mutta muutkin saavat sen vapaaehtoisesti maksaa.

Kalastonhoitomaksu oikeuttaa viehekalastukseen lähes koko Suomessa. Se korvasi aiemmat kalastuksenhoitomaksun ja läänikohtaiset vieheluvat kolme vuotta sitten ja sen kerääminen on ollut Metsähallituksen tehtävä aina siitä lähtien. On arvioitu, että kalastonhoitomaksun jättää syystä tai toisesta maksamatta kolmannes tai jopa puolet niistä, joiden se kuuluisi maksaa. Tämä tarkoittaa, että vuosittain kalaston hyväksi tehtävästä työstä jää uupumaan miljoonia euroa. 

Koko vuoden kalastonhoitomaksu on 45 euroa. Siihen sisältyy postitse kotiin saapuva Suomu-lehti, jonka mukana on virallinen kalastuskortti. Viikkolupa maksaa 15 euroa ja päivälupa 6 euroa. Kalastonhoitomaksun voi maksaa Eräluvat.fi-verkkokaupassa, palvelunumerossa 020 69 2424, Metsähallituksen luvanmyyntipaikoissa ja R-kioskeilla. Maksaa kalastonhoitomaksun sitten itselle tai toisen puolesta, täytyy luvanhaltijasta osata kertoa nimi, yhteystiedot ja syntymäaika.

Lue lisää kalastonhoitomaksusta >>

Kuva: Tino Hovinen / Metsähallitus