Monille Metsähallituksen kalastuskohteille ei voida toistaiseksi istuttaa kirjolohia kasvattamon vesialtaiden korkean lämpötilan vuoksi. Myös kohdevesien lämpötila on noussut. Kalastajat voivat halutessaan siirtää lupansa toiselle ajankohdalle.

Metsähallitus ja kirjolohia kohteille toimittavat Savon Taimen ja Muuttolan Lohi ovat sopineet, että kirjolohien istutukset keskeytetään toistaiseksi. Liian lämpimän veden vuoksi kasvattamot eivät voi taata kirjolohien hyvinvointia käsittelyn ja kuljetuksen aikana.

Istutuksia ei toistaiseksi tehdä seuraaville kohteille:

Istutuksia jatketaan, kun kasvattamon vedet ovat jäähtyneet kaloille suotuisampiin lämpötiloihin. Lopullisen päätöksen siirroista tekee aina kalankasvattaja, joka seuraa olosuhteita tarkasti. Metsähallitus ilmoittaa istutusten jatkumisesta Eräluvat.fi-sivuston uutispalstalla.

Kirjolohi-istutusten taukoaminen ei keskeytä kalastusta, sillä kohteilla voi edelleen kalastaa useita eri kalalajeja. Maksettuja kalastuslupia ei siis peruta, mutta luvan voi halutessaan siirtää.

Kalastuskohteidenkin vedet uhkaavat käydä kuumina

Kasvattamon lisäksi itse kohdevesien, myös koskien, lämpötilat ovat nousseet. Monien Metsähallituksen koskikohteiden kalastusluvat on myyty ennakkoon jo keväällä ja alkukesällä. Metsähallituksen ei ole laillisesti mahdollista yksipuolisesti peruuttaa jo maksettuja lupia.

Metsähallitus toivookin kalastajilta harkintaa esimerkiksi sen suhteen, millaisen saaliin tavoitteluun olosuhteet huomioiden kannattaa lähteä. Lämpimät pintavedet eivät ole esimerkiksi kuhalle ja ahvenelle yhtä koettelevia kuin lohikaloille. Kalastajat voivat myös halutessaan siirtää lupansa toiselle ajankohdalle lupakiintiön ja koskien varaustilanteen niin salliessa.

Lisätietoa

  • Eräluvat-asiakaspalvelu p. 020 69 2424 (avoinna arkisin klo 9–16)
  • Itä-Suomi: eräsuunnittelija Eero Hartikainen, p. 040 821 9679, eero.hartikainen(a)metsa.fi ja Mikko Malin, p. 040 837 7548, mikko.malin(a)metsa.fi
  • Länsi-Suomi: eräsuunnittelija Veijo Honkanen, p. 040 571 4397, veijo.honkanen(a)metsa.fi