25.03.2019 Tanja Vallo

Eräluvat.fi-sivuston ilme on uudistunut

Eräluvat.fi-sivuston uudistettu ulkoasu on otettu käyttöön. Muutos on pääasiassa visuaalinen, mutta samalla on toteutettu myös pieniä parannuksia toiminnallisuuksiin.

18.03.2019 Tanja Vallo

Kainuun metsäpeuroja Lauhanvuoren totutustarhaan

Lauhanvuoren totutustarha sai lisää villejä metsäpeuravahvistuksia maaliskuun alussa, kun sinne kuljetettiin poronhoitoalueelta pyydystetty vaadin vasoineen. Kainuulaiset metsäpeurat auttavat monipuolistamaan Lauhanvuoren tulevan metsäpeurakannan perimää.

14.03.2019 Tanja Vallo

Eräluvat.fi:n ulkoasua päivitetään - häiriöt mahdollisia

Sivuston ilme päivitetään torstain 14.3. aikana. Päivityksen aikana sivustolla saattaa esiintyä häiriöitä.

13.03.2019 Aku Ahlholm

Láhkanuppástus: Báikkálaččat ožžot áigodatlobi Davvi-Sámi jogaide

​​​​​​​Riikkabeaivvit lea dohkkehan guolástanláhkii nuppástusaid. Gieldalaččat sáhttet boahttevuođas oastit iešgoasttádusa sturrosaš áigodatlobi jogaide Eanodagas, Anáris ja Ohcejogas. Vuoggabivddu áigodatlohpi skáhppojuvvo Meahciráđđehusas, ja lohpi guoská ruovttugieldda stáhta čáziid, mat leat luosa ja dápmoha goargŋunguovlluid.

13.03.2019 Aku Ahlholm

Lakimuutos: Paikalliset saavat kausiluvan Ylä-Lapin jokikohteille

​​​​​​​Eduskunta on hyväksynyt kalastuslakiin muutoksia. Kuntalaiset voivat jatkossa ostaa omakustanteisen kausiluvan jokikohteille Enontekiöllä, Inarissa ja Utsjoella. Viehekalastuksen kausilupa hankitaan Metsähallitukselta, ja lupa koskee kotikunnan valtion vesiä, jotka ovat lohen ja taimenen nousualueita.

12.03.2019 Tanja Vallo

Uudet villit metsäpeurahirvaat Seitsemiseen ja Lauhanvuoreen

Metsäpeurojen totutustarhat Seitsemisessä ja Lauhanvuoren knsallispuistossa saivat viime viikolla uusia asukkaita. Tarhoihin tuotiin villit metsäpeuraurokset eli -hirvaat Lappajärveltä Suomenselän metsäpeurakannasta. Näin taataan totutustarhoissa syntyville ja myöhemmin luontoon vapautettaville vasoille mahdollisimman monimuotoinen perimä.

08.03.2019 Tanja Vallo

Uusi valtakunnallinen kalastustapahtuma innosti lapset ja nuoret pilkille

Tänä vuonna ensimmäistä kertaa järjestettyihin Pilkkivapapäivä-tapahtumiin osallistui lähes 270 nuorta kalastajaa perheineen. Hiihtolomaviikoille ajoittuneet tapahtumat järjestettiin Hämeenlinnassa, Mikkelissä, Sievissä ja Kuhmossa. Pilkkivapapäivän takana ovat Metsähallitus ja Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö (SVK).

06.03.2019 Laura Ticklen

Gearretriekti lea addán mearrádusa Veahčajoga ja Ohcejoga dáhpáhusain

Lappi gearretriekti lea gávnnahan odne 6.3.2019 mearrádusastis, ahte almmá Meahciráđđehusa guolástanlobi Veahčajogas vuokkain ja stákkuin bivdán njeallje sápmelačča ja Ohcejogas ráfáiduhttináigge firpmiin luosa bivdán sápmelaš eai leat áššáskuhtton lobihis bivddus, go vuođđoláhka dorvvasta eamiálbmogii rievtti bajásdoallat ja ovddidit iežas kultuvrras.

06.03.2019 Tanja Vallo

Käräjäoikeus antanut päätöksen Vetsijoen ja Utsjoen tapauksissa

Lapin käräjäoikeus on todennut tänään 6.3.2019 päätöksessään, että ilman Metsähallituksen kalastuslupaa Vetsijoella vieheellä ja vavalla kalastaneet neljä saamelaista sekä Utsjoella verkolla lohta rauhoitusaikana kalastanut saamelainen eivät ole syyllistyneet luvattomaan pyyntiin, koska perustuslaki turvaa alkuperäiskansalle oikeuden ylläpitää ja kehittää omaa kulttuuriaan.

06.03.2019 Tanja Vallo

Susikannan muutokset huomioidaan metsäpeurojen vapautuksissa

Metsäpeurojen palautusistutus Seitsemisessä ja Lauhanvuoren kansallispuistossa on edennyt pisteeseen, jossa ensimmäisten eläinten vapauttamista totutustarhoista luontoon on ryhdytty suunnittelemaan. Susikannan painopisteen siirtyminen läntiseen Suomeen saattaa vaikuttaa Lauhanvuoren metsäpeurojen vapautuskäytäntöihin.