17.04.2020 Aku Ahlholm

Gieldda olbmuid johkalobit vuovdimassii miessemánus

Eanodaga, Anára ja Ohcejoga gieldda olbmuid johkalobiid vuovdin álgá 5. Miessemánu dmu 13 rájes. Lobi sáhttá diŋgot telefovnnain Meahciráđđehusa bálvalanbáikkiin Davvi-Sámis. Báikki alde lobit eai vuvdojuvvo koronavirusa leavvanriskka dihtii.

17.04.2020 Aku Ahlholm

Ylä-Lapin kalastuslupien myynti siirtyy

Metsähallitus aloittaa Ylä-Lapin jokikalastuslupien myynnin ulkopaikkakuntalaisille aikaisintaan 18. toukokuuta. Lupamyynti aloitetaan tuolloin, jos ollaan varmoja siitä, että kalastuskausi voidaan turvallisesti avata kesäkuussa.

17.04.2020 Aku Ahlholm

Kuntalaisen jokiluvat myyntiin toukokuussa

Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntalaisten jokilupien myynti alkaa 5. toukokuuta kello 13 alkaen. Luvan voi tilata puhelimitse Metsähallituksen palvelupisteistä Ylä-Lapissa. Paikan päällä lupia ei myydä koronaviruksen leviämisriskin vuoksi.

08.04.2020 Kirsi Suojoki

Eräluvat-mobiilisovelluksen julkaisu viivästyy

Koronapandemia vaikuttaa valitettavasti myös Eräluvat-mobiilisovelluksen julkaisuun. Sovellukseen tehdään parhaillaan viimeisiä teknisiä varmistuksia, ja se oli tarkoitus julkaista lähipäivinä. Uusien sovellusten vahvistaminen on tällä hetkellä kuitenkin hidasta niitä julkaisevien Applen ja Googlen poikkeuksellisen työvoimatilanteen vuoksi.

07.04.2020 Kirsi Suojoki

Poikkeuksellinen alkuvuosi on innostanut ihmiset kalastamaan

Kalastonhoitomaksuja on lunastettu vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana aiempaa aktiivisemmin. Tammi-maaliskuun kalastonhoitomaksuista kertyi yli 1,4 miljoonaa euroa, joka on 25 % viime vuoden vertailuajanjaksoa enemmän. Näyttää siltä, että leuto talvi ja koronaepidemiasta johtuva valtakunnallinen poikkeustila ovat saaneet ihmiset kalastamaan, arvioi Metsähallitus.

03.04.2020 Tanja Vallo

Meahciráđđehus heaitá dán giđa mohtorgielkáluoddalobiid vuovdima ja bidjá eanet návccaid meahccejohtalusa bearráigehččui

Meahciráđđehus lea ožžon máŋgga guovllus máhcahaga, ahte meahccejohtalus-, guolástan- ja meahcástanlobiid vuovdin Lappi guovllus galggašii gaskkalduhttit, gos dat sáhttet lasihit mátkkošteami ja luonddus lihkadeami eanet go dat lea dálá dilis heivvolaš. 

03.04.2020 Tanja Vallo

Metsähallitus lopettaa tältä keväältä moottorikelkkauralupien myynnin ja tehostaa maastoliikenteen valvontaa

Metsähallitus on saanut useilta tahoilta palautetta, että maastoliikenne-, kalastus- ja metsästyslupien myynti tulisi Lapissa keskeyttää, koska ne saattavat lisätä matkustamista ja luonnossa liikkumista enemmän kuin vallitsevassa tilanteessa olisi suotavaa.

31.03.2020 Tanja Vallo

Vapapäivä-kalastustapahtuma ei toteudu suunnitellusti

Koronavirustilanteen vuoksi lasten ja nuorten Vapapäivää ei tänä vuonna vietetä totuttuun tapaan. Järjestyksessään 11. valtakunnallinen Vapapäivä oli tarkoitus järjestää lauantaina 6. kesäkuuta.

30.03.2020 Tanja Vallo

Erälupien maksamisessa häiriöitä

Maksunvälittäjä Paytrail on ilmoittanut teknisestä ongelmasta, joka on vaikuttanut myös Eräluvat-verkkokauppaan maanantaina 30.3.2020 noin kello 14 alkaen. Lupaostosten maksaminen ei hetkittäin onnistunut.

30.03.2020 Aku Ahlholm

Erävalvonta jatkuu poikkeusoloissa. ”Tilausta valitettavasti on.”

Metsähallitus jatkaa erävalvontaa katkeamatta koronavirusepidemiasta huolimatta. Havaintojen mukaan esimerkiksi suurpetovalvonnalle on nyt erityistä tarvetta. Valvonnasta vastaavat erävalvonnan ylitarkastaja ja 12 alueellista erätarkastajaa, jotka noudattavat varo-ohjeita.