Blogi
Ritva Aho

Kalakortti, valtion kalastuslupa, kalastusmaksu, kalastuksenhoitomaksu, ”ja mikäs se kalalupa nyt olikaan?” - rakkaalla lapsella on monta nimeä, niinhän sitä sanotaan. Eräpalvelujen asiakaspalvelussa kyllä tiedetään, mitä kalalupaa asiakas tarkoittaa, eli tietenkin kalastonhoitomaksua. Joskus karttapalveluista tutkitaan, mikä lupa mihinkin järveen, jokeen tai lampeen tulee lunastaa, että lupa-asiat ovat kunnossa. Tässä tutkimustyössä Retkikartta.fi ja Kalastusrajoitus.fi ovat mainioita työvälineitä, joita myös asiakkaille suosittelemme.

Kalastonhoitomaksujen keräämistehtävä siirtyi maa- ja metsätalousministeriöltä Metsähallituksen tehtäväksi vuonna 2015. Kalastonhoitomaksuihin liittyvä viestintä, asiakaspalvelu, palautteiden käsittely ja taloushallintoon liittyvät tehtävät tulivat osaksi Eräpalvelujen toimintaa, mikä onkin luonnollista, koska meillä on myynnissä metsästys- ja kalastuslupia valtion maille ja vesille.

Eräpalvelujen asiakaspalvelun näkökulmasta katsottuna kalastonhoitomaksu on helppo myydä. Nykyään jo yli 90 % asiakkaista hankkii kalastonhoitomaksun Eräluvat.fi-verkkokaupasta, joka on ainut virallinen verkkokauppa, josta maksuja voi lunastaa. Jos ei halua asioida verkkokaupassa, kalastonhoitomaksun voi tilata myös puhelimella Eräpalvelujen asiakaspalvelusta tai lunastaa maksun itselleen niiden Luontokeskusten tiskiltä, joissa kalastuslupia on myynnissä, tai R-kioskeilta. Eräpalveluilla on myös joitakin ulkopuolisia luvanmyyntipisteitä, joissa kalastonhoitomaksun voi maksaa. Näistä löytyvät luettelot Eräluvat.fi-sivuilta, joissa on myös tietoa kalastonhoitomaksusta. Myös messut ovat tulleet mukaan yhdeksi myyntikanavaksi.

”Älä tyydy kalavaleisiin” ja ”Älä vain levittele käsiäsi”. Venemessuilla voit nähdä iloisia myyjiä, joiden mustista t-paidoista löytyvät nämä tekstit. Metsähallituksen Eräpalvelujen osastolla voit lunastaa kätevästi kalastonhoitomaksun itsellesi pankkikorttimaksuna. Kuitin saat mukaasi tai lähetämme sen sähköpostiisi. Siinä ostosten lomassa voit laittaa suun makeaksi ja tutustua vaikkapa Retkikartta.fi -palveluun. Jos suunnittelet hankkivasi kalastonhoitomaksun venemessuilta, kannattaa suunnistaa osastollemme 2a48 heti messujen avauduttua, sillä annamme päivittäin kymmenelle ensimmäiselle kalastohoitomaksun maksajalle Eräpalvelut-lippiksen kaupan päälle. Myyntiosastomme sijaitsee lähellä jättiakvaariota.  Osastollamme on päivystys koko messujen ajan 8.-17.2.2019.

Miksi kalastonhoitomaksu kannattaa hankkia venemessuilla tai viimeistään maaliskuun loppuun mennessä? Siksi, että saat kalastuskortin Suomu-lehden ensimmäisen jakelun mukana huhtikuussa. Jos hankit kalastonhoitomaksun vasta kesälomasi kynnyksellä, silloin Suomu-lehden postitus ei ehdi kesälomalukemiseksi, sillä lehden postitus on aina seuraavan kuun loppupuolella. Kalastonhoitomaksun lunastaminen on myös hyvä teko kalojen parhaaksi. Asiakaspalvelumme kiittää ja myös kalat kiittävät. Lupa on sijoitus luontoon. 

Odotamme innolla venemessuille menoa, koska tämä on ensimmäinen kerta, kun olemme mukana.  Millä tavalla venemessut eroaa erämessuista - sillä erämessukokemusta meillä toki on jo monien vuosien ajalta - vai eroaako juuri millään tavalla? Sepä jää nähtäväksi ja koettavaksi. Ainakin odotamme näkevämme hienoja veneitä ja paljon messuyleisöä!

Tavataan venemessuilla iloisissa messutunnelmissa!

RITVA AHO

Video: Viime kesän erämessuilla kalastonhoitomaksun maksoi myös maa- ja metsätalousministeri.