Siirry pääsisältöön

RIISTAPÄIVÄT 2019: Ilmasto ja ympäristö muuttuvat, ja se tekee riistantutkimuksen mielenkiintoiseksi

Suomen riistakannat ovat monella mittarilla mitattuna maailman parhaiten seuratut. Esimerkiksi 30 vuotta kattava riistakolmioaineisto on kansainvälisestikin ainutlaatuinen. Nykyisen voimakkaan ympäristönmuutoksen aikana tällainen aineisto tarjoaa meille arvokkaan aikaikkunan: Sen avulla voimme tutkia, kuinka riistalajit ovat ympäristössä tapahtuneisiin muutoksiin reagoineet, ja miltä tulevaisuus eri lajien kohdalla näyttää.

RIISTAPÄIVÄT 2019: Riistakamerat paljastavat sorsan pesien ryöstäjät

Pesätutkimuksissa on yleensä yritetty tunnistaa munarosvot pesän ympäriltä löydetyistä jäljistä, munan kuorista tai tekomuniin jääneistä hampaan jäljistä. Nämä menetelmät ovat kuitenkin epävarmoja. Petolajien jälkien erottaminen toisistaan voi olla haastavaa, mikäli pesälle ylipäätään jää jälkiä. Useamman eläinlajin käynti pesällä tekee alkuperäisen pedon tunnistamisen mahdottomaksi. Riistakameroita hyödyntämällä pesärosvot voidaan tunnistaa luotettavasti, sillä kamerat paljastavat oikeat syylliset armotta.

Jahdista jaksamista

Metsäkanalintujen pyynti alkoi viikko sitten maanantaina. Metsissä on nyt vipinää. Lue Metsähallituksen erikoissuunnittelija Mikko Rautiaisen epävirallistakin epävirallisemmat vinkit, miten metsästäjä saa syksystä ja luonnosta tiristettyä terveyshyödyt kunnolla talteen!

Hei, kuinka voin auttaa?

Kun soitat tai lähetät viestin Metsähallituksen Eräpalveluille, sinulle vastaa Elli, Hanna, Irina, Juha, Outi, Paula, Virpi tai minä, Ritva. Keskustelemme päivittäin keskimäärin lähes sadan asiakkaan kanssa, eräilijöiden eri puolilta maata ja maailmaa.