Metsähallitus päätti viime joulukuussa luopua hirvenmetsästyksen vieraslupien myynnistä syyskuussa. Metsästäjät ovat kokeneet, että suositut metsästysalueet Pohjois-Suomessa ruuhkautuvat etenkin alkukaudesta. Vieraslupia voi jatkossa hankkia lokakuussa alkavalle hirvenpyyntijaksolle.

Valtion alueilla Pohjois-Suomessa metsästää usein paikallisia ja ulkopaikkakuntalaisia hirviseurueita yhtä aikaa. Seurueet voivat kutsua mukaan myös vieraita, jotka hankkivat vierasluvan Metsähallitukselta. Ruuhkaa pyritään rauhoittamaan rajoittamalla näiden vieraiden määrää alkukaudesta.

Vieraiden määrä on lisääntynyt viime vuosina nimenomaan syyskuussa, jolloin etelämmässä ei vielä metsästetä hirveä. Lapissa, Taivalkoskella ja Kuusamossa hirvenmetsästys alkaa 1. syyskuuta, kun etelämpänä kausi käynnistyy tänä syksynä 8. lokakuuta.

Hirviseurueet voivat jatkossakin kutsua ulkopaikkakuntalaisia metsästysvieraita lokakuussa alkavalle pyyntijaksolle. Paikkakuntalaisen vieraan lisääminen seurueeseen on mahdollista myös syyskuussa. Lisäys tehdään Lupahakujärjestelmässä (lupahaku.eraluvat.fi), jonka kautta hirvenmetsästyksen aluelupaa on tammikuussa haettu Metsähallitukselta.

Lue aiemmin julkaistu uutinen vieraslupien rajoittamisesta ja päätöksen perusteluista.