Maanantaista 2.5.2022 klo 12.00 lähtien voi tehdä varauksia Metsähallituksen Luontopalvelujen ylläpitämiin varaus- ja vuokratupiin vuodelle 2023. Varauksia voi tehdä Eräluvat-verkkokaupassa. Pieni osa tuvista on varattavissa alueen luontokeskuksesta tai yhteistyöyrittäjien kautta.

Metsähallituksen Luontopalvelut ylläpitää retkeilijöiden käyttöön noin 150 varaus- ja vuokratupaa kansallispuistoissa, muilla luonnonsuojelualueilla ja erämaa-alueilla. Suurin osa tuvista on varattavissa Eräluvat-kaupan (verkkokauppa.eraluvat.fi) kautta tai palvelunumerosta 020 69 2424 (ma–pe klo 9–15). Muutamia tupia voi varata vain luontokeskusten kautta. Jotkut tuvat voi varata pelkästään kokonaisiksi viikoiksi, mutta valtaosan myös muiksi ajoiksi. Suosituimmilla tuvilla voi olla myös rajoituksia varauksen pituudelle, jotta mahdollisimman moni pääsee niistä nauttimaan.

Eräluvat-kauppaa uudistetaan parhaillaan. Asiakas saa varausvahvistuksen vuodelle 2023 tehdystä tupavarauksesta heti varauksen jälkeen, mutta maksulinkki varauksen maksamiseksi lähetetään asiakkaan sähköpostiin tavallista myöhemmin, loppuvuodesta 2022.

Metsähallitus on päivittänyt tupien varausehtoja, joka tulee ottaa huomioon varausta suunniteltaessa 2.5.2022 alkaen. Uudet varausehdot päivitetään luontoon.fi-sivustolle.

Vanha punainen tupa. Taustalla vettä ja tuntureita.
Saarijärven tupa Kalottireitin varrella. Kuva: Seija Olkkonen

Luontoon.fi-verkkopalvelussa tupakuvaukset ja varausohjeet

Varausta harkitsevan kannattaa käydä osoitteessa www.luontoon.fi/tuvat tutustumassa tupatarjontaan ja tarkistamassa varaukseen liittyvät tarkemmat tiedot.

Varaus- ja vuokratupien lisäksi retkeilijöille on tarjolla ilmaisia päivä- ja autiotupia. Päivätuvat on tarkoitettu retkeilijöiden päiväkäyttöön, ja vain poikkeustapauksessa niissä voi majoittua yöksi. Autiotuvat on tarkoitettu jalkaisin, hiihtäen tai muulla tavoin omin voimin liikkuvien yksityishenkilöiden tilapäiseen levähtämis- ja yöpymiskäyttöön.

Ohjeistus koronavirukseen liittyen

Metsähallituksen Luontopalvelujen koronavirukseen liittyvä ajantasainen ohjeistus on koottu luontoon.fissä sivulle Koronavirusohjeet. Sivua päivitetään, kun ohjeistus tarkentuu tautitilanteen ja viranomaisohjeistuksen myötä.

Vuonna 2022 varaus-, vuokra- ja autiotuvat pidetään auki, mutta varaustupien kapasiteettia on saatettu aluekohtaisesti rajoittaa toistaiseksi. Metsähallitus suosittelee asiakkaille, että he tarkistavat ao. alueen tilanteen luontoon.fi-sivustolta kohteen sivuilta ennen matkalle lähtöä. Metsähallitus pidättää oikeuden muutoksiin.