Metsähallituksen vapaluvat Ylä-Lapin joille tulevat myyntiin tiistaina 18. huhtikuuta. Myynti alkaa kello 9 Eräluvat-verkkokaupassa ja puhelinpalvelussa numerossa 020 69 2424 (arkisin 9-15).

Ostettaviksi tulevat seuraavien kohteiden vapaluvat:

Vapaluvat näille jokikohteille ovat tarkasti kiintiöityjä, eli lupia on saatavilla vain rajattu määrä. Näin varmistetaan se, että kalastus säilyy kestävänä. Kalakantojen lisäksi kiintiöistä hyötyvät myös kalastajat, kun lupa-alueet säilyvät rauhallisina.

Tenojokeen laskeviin Utsjokeen ja Vetsijokeen ei myydä kalastuslupia ulkopaikkakuntalaisille vuonna 2023 lohikannan huonon tilan vuoksi. Kuntalaiset voivat edelleen kalastuslain mukaisesti kalastaa näissä joissa kuntalaisen jokiluvalla muita kaloja kuin lohta tai kyttyrälohta.

Muutoksena lupamyyntiin vuodelle 2023 tulee 1568 Luttojoki-Suomujoki vapalupa-alueen vyöhyke 2, jolle myydään ainoastaan kausilupia Sodankylän kuntalaisille. Vyöhyke 2 kattaa Suomujoen Suomunsuulta Lankojärvelle saakka. Vyöhykkeille 1 ja 3 lupia voi hankkia normaalisti. Savukosken kuntalaisille kausilupia tulee myyntiin vastaavasti 3550 Nuorttijoen lupa-alueelle Nuorttijoen Urho Kekkosen kansallispuiston puoleiselle osalle. Tämä ei vaikuta muuhun vapalupa-alueen lupamyyntiin.

Suomu- ja Nuorttijoen lupamyynnin muutokset perustuvat Urho Kekkosen kansallispuistosta annettuun lakiin ja sen 1.6.2023 voimaan tulevaan 6 §:n muutokseen (nro 525/2023), jonka perusteella Metsähallitus voi myöntää kalakantojen kestävyyteen perustuvien kiintiöiden sallimissa rajoissa kalastuslupia Suomujokeen niille, joiden kotikunta on Sodankylän kunta ja vastaavasti Nuorttijokeen niille, joiden kotikunta on Savukosken kunta. Kausiluvat tulevat myyntiin 18.4., ja lupia voi ostaa Urho Kekkosen kansallispuistossa sijaitsevasta Kiehisen palvelupisteestä paikan päältä tai puhelimitse. Luvan hakeminen onnistuu myös kohdesivuilta löytyvän hakemuslomakkeen kautta, joka tulee toimittaa sähköpostitse Kiehisen palvelupisteeseen.

Kiehisen yhteystiedot (luontoon.fi)

Kuntalaisen kausilupahakemus (PDF, 90kt)

VARAUDU MAKSAMAAN VAPALUPASI VERKKOKAUPASSA HETI

Eräluvat-verkkokaupassa noudatetaan Ylä-Lapin jokien kohdalla poikkeavaa käytäntöä maksujen eräpäivien suhteen. Mikäli vapaluvan hankkii verkkokaupasta, tulee tilaus maksaa heti. Lupia ei siis voi jättää varaukseen. Puhelinpalvelusta tilatuissa luvissa maksun eräpäivä on 14 vuorokautta ostopäivän jälkeen.

Ylä-Lapin jokien vapaluvat ovat hyvin suosittuja. Viime vuonna käyttöön otetulla muutoksella halutaan varmistaa se, ettei lupia varattaisi vain varmuuden vuoksi, vaan lupien saatavuustilanne verkkokaupassa vastaisi mahdollisimman hyvin todellista tilannetta.

Poikkeus koskee ainoastaan vapalupia yllä mainituille jokikohteille – muiden alueiden vapalupia voi edelleen jättää varaukseen ja maksaa myöhemmin.

Tästä linkistä pääset verkkokauppaan.