Metsähallitus alkaa myydä kanalintulupia porrastetusti maanantaina 24.8.2020 alkavalla viikolla. Nyt myyntiin tulee metsästyskauden lopullinen kiintiö. Julkaisemme myytävien lupien määrät jokaiselle kohteelle erikseen.

Tuoreeseen riistatietoon perustuvat lupamäärät tulevat siis myyntiin 24.8. alkavalla viikolla. Nyt Metsähallitus myy vuorokausilupia koko kanalintujen metsästyskaudelle maa- ja metsätalousministeriön esittämien metsästysaikojen perusteella. Myös tammikuun lopun metsästysluvat tulevat nyt myyntiin niille alueille, joille MMM esittää urosmetson ja/tai -teeren metsästystä.

Tarkista kohteiden lupakiintiöt tästä taulukosta (PDF, 112 kt, avautuu uuteen välilehteen).

Tarkista ministeriön esittämät metsästysajat kohteittain tästä taulukosta (PDF, 278 kt, avautuu uuteen välilehteen).

Vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin

Milloin lupia voi varata?

Lupamyynti alkaa viikolla 35 porrastetusti seuraavan aikataulun mukaisesti:

Päivä, jona tietyn alueen luvat tulevat myyntiin alueet, joille lupia aletaan myydä
Maanantai 24.8. Etelä-, Länsi- ja Itä-Suomen lupa-alueet
Tiistai 25.8. Salla, Savukoski, Pelkosenniemi, Sodankylä, Kemijärvi
Keskiviikko 26.8. Pohjanmaa ja Kainuu

Torstai 27.8.

Keminmaa, Kittilä, Kolari, Muonio, Pello, Rovaniemi, Ranua, Simo, Tervola, Ylitornio, Posio
Perjantai 28.8. Enontekiö, Inari, Utsjoki

Missä lupia myydään?

Asiakas voi hankkia lupia Eräluvat-verkkokaupasta (verkkokauppa.eraluvat.fi) ja puhelinpalvelusta, jonka numero on 020 69 2424 (hinta 0,00 € + pvm/mpm).

Mitkä asiat vaikuttavat myytävien lupien määrään?

Lupavuorokausien lopullinen määrä perustuu tuoreisiin riistakolmiolaskentojen tuloksiin ja Metsähallituksen kiintiöpäätökseen. Myytävään lupamäärään vaikuttaa siten metsästysalueen pinta-ala, alueen kanalintutiheys sekä metsästyslain kahdeksannen pykälän suoma paikallisten metsästäjien pyyntioikeus.

Mille ajalle lupia voi varata?

Lupia voi ostaa sille ajalle, jota maa- ja metsätalousministeriö esittää sen alueen metsästysajaksi. Kohteiden esitetyt metsästysajat voit tärkistaa täältä (PDF, 278 kt, avautuu uuteen välilehteen). Myös tamikuun metsästyksen luvat ovat myynnissä jo elokuussa niille alueille, joille talvilinnustusta esitetään.

Kuinka moneksi päiväksi lupia voi ostaa? Pitääkö luvat maksaa heti?

Verkkokaupassa lupia voi varata enintään 7 vuorokaudeksi. Puhelinpalvelussa voi yhdellä soitolla varata lupia itselleen ja enintään 9 muulle henkilölle enintään 7 vuorokaudeksi / henkilö.

Verkkokaupassa luvat voi halutessaan maksaa heti — tällöin seitsemän vuorokauden maksimia ei ole. Maksettuja lupia ei ole mahdollista perua ilman erityistä syytä. Ryhmäluvissa peruminen erityisestä syystä koskee ainoastaan tiettyä luvanhaltijaa, ei koko lupaa.

Miten varatut kanalintuluvat voi perua? Mitä tapahtuu luville, joita ei makseta?

Mikäli asiakas on varannut lupansa Eräluvat-verkkokaupassa eikä maksa niitä eräpäivään mennessä, luvat peruuntuvat automaattisesti eräpäivän jälkeen. Omalla asiakastilillään asiakas voi myös itse perua verkkokaupassa varaamansa luvan.

Puhelinpalvelusta tilatun maksamattoman luvan voi perua kahdella tapaa: soittamalla palvelunumeroon 020 69 2424 arkena kello 9–16 tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen eraluvat(at)metsa.fi. Maksamatta jättäminen ei ole peruutus.

Miten valmistaudun luvan ostamiseen?

Metsästysluvan varaamiseen niin verkkokaupassa kuin puhelimitse tarvitaan metsästäjänumero, metsästäjän nimi, osoite ja syntymäaika. Ennen kuin asiakas soittaa puhelinpalveluun, hänen tulee siis selvittää edellä mainitut tiedot, jos hän on varaamassa metsästyslupia toiselle henkilölle. Jos asiakas ei tiedä metsästäjänumeroa, hän voi ostaa luvan ilman sitä. Puhelimitse asioitaessa metsästäjänumeron ilmoittaminen kuitenkin nopeuttaa luvan ostamista.

Metsästäjänumero on henkilökohtainen kahdeksan merkin pituinen tunnus, joka lukee henkilön metsästyskortissa ja Oma riista -palvelussa.

Metsähallituksen pienriistaluvat on mahdollista saada näkyviin myös Oma riista -palveluun. Luvat siirtyvät Oma riistaan vain, jos asiakas kirjautuu Eräluvat-verkkokauppaan Oma riista -tunnuksillaan TAI ilmoittaa metsästäjänumeronsa oikein, kun hän ostaa lupaa. Mikäli ostat lupia myös muille henkilöille ja he haluavat lupansa näkyviin Oma riistaan, tarvitset myös heidän metsästäjänumeronsa.

Tutustuthan myös hankinta- ja peruutusehtoihin sekä lupaehtoihin jo etukäteen.

Jos asioit verkkokaupassa, suosittelemme käyttämään selaimena joko Chromea tai Firefoxia.

Pitääkö Eräluvat-verkkokauppaan rekisteröityä, jotta voi varata luvan?

Kyllä. Jotta asiakas voi varata lupia verkkokaupassa, hänen täytyy ensin kirjautua sisään verkkokauppaan. Rekisteröityminen eli tunnusten luominen kannattaa muutenkin, sillä asiakastilillä pääsee näkemään varaamansa ja maksamansa luvat jälkeenpäin.

Jos asiakas ostaa luvan verkkokaupassa ja maksaa sen heti, verkkokauppaan ei tarvitse rekisteröityä.

Mitä kanalintuluvalla voi metsästää?

Kanalintuluvalla saa metsästää metsäkanalintuja, vesilintuja ja jänistä sekä pienpetoja, rauhoittamattomia lintuja ja villisikoja.

Lisätietoa

Eräluvat-palvelunumero 020 69 2424 arkisin kello 9–16.