Vuorokausilupia kanalintujen metsästykseen aletaan myydä porrastetusti maanantaina 11.6.2018 klo 9. Luvalla voi metsästää kanalintujen lisäksi myös muuta pienriistaa majavaa lukuun ottamatta. Kokosimme vastauksia metsästäjien usein esittämiin kysymyksiin lupamyyntiä koskien.

Metsähallituksen lupamyynti toteutetaan kahdessa osassa. Jotta metsästäjät voisivat suunnitella matkansa ajoissa, osa luvista myydään jo kesäkuussa. Elokuussa myyntiin tulee lisää lupia, joiden määrä perustuu juuri valmistuneisiin riistalaskentoihin. Näin lupien enimmäismäärä noudattelee kunkin vuoden kanalintukantaa. Lisäksi maa- ja metsätalousministeriö voi tarvittaessa asettaa rauhoituksia tai rajoituksia.

Milloin lupia voi ostaa?

Lupamyynti alkaa viikolla 24 porrastetusti. Myynti aloitetaan aamuisin klo 9.00.

  • Etelä-, Länsi- ja Itä-Suomen alueet ma 11.6.
  • Salla, Savukoski, Pelkosenniemi, Sodankylä, Kemijärvi ti 12.6.
  • Pohjanmaa ja Kainuu ke 13.6.
  • Keminmaa, Kittilä, Kolari, Muonio, Pello, Rovaniemi, Ranua, Simo, Tervola, Ylitornio, Posio to 14.6.
  • Enontekiö, Inari, Utsjoki pe 15.6.

Elokuun myyntiviikko alkaa 27.8. Tätä ennen, 16.-26.8., lupamyynti on tauolla. Tauon aikana lasketaan lopulliset alueelliset kiintiöt riistakolmiolaskentojen tulosten perusteella. Ennen elokuun myyntiä selviävät myös lopulliset metsästysajat, jotka maa- ja metsätalousministeriö asettaa.

Missä lupia myydään?

Eräluvat-verkkokaupassa ja Eräluvat-puhelinpalvelussa 020 69 2424.

Mille ajalle lupia voi ostaa?

Kesäkuun myynnissä lupia myydään vain ajalle 10.9.-10.10.2018, sillä vielä ei tiedetä, rajoittaako maa- ja metsätalousministeriö metsästysaikoja kauden loppuosalta.

Kuinka moneksi päiväksi lupia voi ostaa? Pitääkö luvat maksaa heti?

Verkkokaupassa lupia voi varata enintään 7 vuorokaudeksi kerrallaan. Puhelinpalvelussa voi yhdellä soitolla varata lupia itselleen ja maks. 9 muulle henkilölle enintään 7 vuorokaudeksi/henkilö.

Eräpäivä sekä verkkokaupan että puhelinpalvelun kautta varatuissa luvissa on 15.8.2018. Eräpäivää on aikaistettu aiemmasta, jotta maksamattomat luvat palautuisivat ajoissa muiden halukkaiden ostettaviksi.

Verkkokaupassa luvat on myös mahdollista maksaa heti - tällöin seitsemän vuorokauden maksimia ei ole.

Verkkokaupasta hankitut, maksamatta jääneet luvat peruuntuvat automaattisesti eräpäivän jälkeen ja vapautuvat muiden halukkaiden ostettaviksi. Sen sijaan puhelinpalvelusta hankittujen lupien maksamatta jättäminen ei ole peruutus, vaan luvat täytyy peruuttaa ilmoittamalla tästä asiakaspalveluun 15.8. mennessä.

Miten valmistaudun luvan ostamiseen?

Luvan ostamiseen niin verkkokaupassa kuin puhelimitse tarvitaan nimi, osoite ja syntymäaika. Mikäli ostat luvan myös toiselle henkilölle, huolehdithan, että nämä tiedot ovat saatavilla.

Tutustuthan myös hankinta- ja peruutusehtoihin sekä lupaehtoihin jo etukäteen.

Jos asioit verkkokaupassa, suosittelemme käyttämään selaimena joko Chromea tai Firefoxia.

Pitääkö verkkokauppaan rekisteröityä, jotta voi ostaa luvan?

Ei tarvitse. Rekisteröityminen eli tunnusten luominen kuitenkin kannattaa, sillä silloin saa oman tilin käyttöönsä ja pääsee näkemään ostamansa luvat jälkeenpäin.

Lisätietoa: Erälupien palvelunumero 020 69 2424 (arkisin 9-16)