Metsähallituksen vuorokausiluvat kanalintujen metsästykseen kaudelle 2023 tulevat myyntiin ensi viikolla. Myynti aloitetaan alue kerrallaan 5.–9. kesäkuuta aamuisin kello 9. Lupia myydään tässä vaiheessa ajalle 10.9.–10.10.2023.

Metsähallituksen kanalintuluvat valtion alueille myydään kahdessa vaiheessa. Ensimmäinen vaihe alkaa 5.–9. kesäkuuta. Kesäkuussa myyntiin laitetaan noin puolet edellisen syksyn lupavuorokausien määrästä. Lupia voi tässä vaiheessa ostaa ainoastaan alkukaudelle, sillä metsäkanalintujen lopullinen metsästysaika ei ole vielä tiedossa.

Alueet, joille kanalintulupia voi ostaa, löydät Kanalinnut-sivulta.

Katso tästä kesäkuun myynnin lupakiintiöt alueittain (PDF, 593 kt)

Lupamyynnin toinen vaihe alkaa 28. elokuuta. Silloin Metsähallitus asettaa myyntiin lisää lupia, joiden määrä perustuu heinä-elokuussa tehtäviin riistalaskentoihin. Näin lupien enimmäismäärä noudattelee aina kanalintukantojen suuruutta. Toisessa vaiheessa lupia voidaan myydä koko kanalintujen metsästyskaudelle. Ennen toisen vaiheen alkamista maa- ja metsätalousministeriö saattaa asettaa metsästysaikoihin rajoituksia, jotka huomioidaan lupamyynnissä.

Kuvan alta löydät vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.

VASTAUKSIA USEIN KYSYTTYIHIN KYSYMYKSIIN

Milloin lupia voi ostaa?

Lupamyynti alkaa porrastetusti seuraavan aikataulun mukaisesti:

Ma 5.6. Etelä-, Länsi- ja Itä-Suomen alueet
Ti 6.6. Enontekiö, Inari, Utsjoki
Ke 7.6. Salla, Savukoski, Pelkosenniemi, Sodankylä, Kemijärvi
To 8.6. Keminmaa, Kittilä, Kolari, Muonio, Pello, Rovaniemi, Ranua, Simo, Tervola, Ylitornio, Posio
Pe 9.6. Pohjanmaa ja Kainuu

Myynti aloitetaan aamuisin kello 9.00. Kanalintulupia voi hankkia kiintiöiden puitteissa 15.8. saakka. Tämän jälkeen lupamyynti jää tauolle, jonka aikana lopulliset lupakiintiöt päivitetään sen perusteella, mitä tuloksia riistalaskennoista saadaan ja millaiset metsästysajat maa- ja metsätalousministeriö asettaa. Lupamyynti jatkuu jälleen maanantaina 28.8.

Muiden pienriistalupien eli vesilintu- ja jänislupien, majavalupien sekä pienpetolupien myynti alkaa maanantaina 12.6. kello 9.00.

Missä lupia myydään?

Lupia voi ostaa tai varata Eräluvat-verkkokaupasta ja arkisin kello 9–15 myös puhelinpalvelusta, jonka numero on 020 69 2424 (hinta 0,00 € + pvm/mpm).

Mille ajalle lupia voi varata tai ostaa?

Ensimmäisessä vaiheessa eli kesäkuun myynnissä kanalintulupia voi ostaa tai varata vain ajalle 10.9.–10.10., sillä vielä ei tiedetä, rajoittaako maa- ja metsätalousministeriö metsästysaikoja metsästyskauden loppuosalta.

Kuinka moneksi päiväksi lupia voi varata tai ostaa?

Verkkokaupassa yksi henkilö voi varata lupia enintään seitsemäksi vuorokaudeksi. Mikäli luvat maksaa heti, ei määrää ole rajoitettu.

Erälupien asiakaspalvelusta voi puhelimitse tilata pienriistaluvat enintään kymmenelle hengelle ja yhtä henkeä kohden voi tilata enintään seitsemän vuorokausilupaa. Tilauksesta lähetetään asiakkaalle lasku.

Kuinka paljon lupia myydään?

Kesäkuussa Metsähallitus laittaa myyntiin noin puolet edellisen metsästyskauden lupavuorokausien määrästä. Kesäkuun myynnin kiintiöt voi tarkistaa tästä taulukosta (PDF, 593 kt).

Taulukossa on esitetty kahdenlaisia kiintiöitä. Sarake Myytävien metsästysvuorokausien kokonaismäärä kertoo, kuinka monta metsästysvuorokautta lupa-alueelle voidaan enintään myydä ensimmäisessä vaiheessa. Tällä kiintiöinnillä varmistetaan metsästyksen ekologinen kestävyys.

Sarakkeessa Lupia maksimissaan voimassa samana vuorokautena kerrotaan, kuinka monta kanalintulupaa samalla lupa-alueella voi yhden päivän aikana olla voimassa. Tällä kiintiöinnillä varmistetaan metsästyksen sosiaalinen kestävyys, eli se, että lupa-alue ei ruuhkaudu. Tämä luku voi vaihdella kauden aikana, sillä esimerkiksi hirvenmetsästyksen aloituksen aikoihin joillain alueilla on tarpeen rajoittaa metsästäjien määrää.

Mitkä asiat vaikuttavat myytävien lupien määrään?

Lupavuorokausien lopullinen määrä suunnitellaan, kun kesän riistakolmiolaskentojen tulokset ovat selvinneet. Lopulliseen määrään vaikuttavat metsästysalueen pinta-ala, alueen kanalintutiheys sekä metsästyslain kahdeksannen pykälän suoma paikallisten metsästäjien pyyntioikeus.

Pitääkö Eräluvat-verkkokauppaan rekisteröityä, jotta voi varata luvan?

Kyllä. Jotta asiakas voi varata lupia verkkokaupassa, hänen täytyy ensin kirjautua sisään. Rekisteröityminen eli tunnusten luominen kannattaa muutenkin, sillä asiakastilillä pääsee näkemään varaamansa ja maksamansa luvat jälkeenpäin.

Jos asiakas maksaa lupansa heti, verkkokauppaan ei tarvitse kirjautua. Tällöin ostetut luvat eivät kuitenkaan näy verkkokaupan asiakastilillä.

Eräluvat-tunnuksilla voi ottaa käyttöönsä myös Eräluvat-sovelluksen. Vaikkei pienriistalupia voi ostaa sovelluksesta, verkkokaupasta hankitut luvat kuitenkin näkyvät siellä. Sovelluksesta luvat on helppo esittää mahdollisessa tarkastustilanteessa.

Milloin varatut kanalintuluvat maksetaan?

Sekä verkkokaupan että puhelinpalvelun kautta varattujen lupien eräpäivä on 15.8.2023. Eräpäivä on asetettu jo elokuun puoliväliin, jotta maksamattomat luvat olisivat muiden halukkaiden ostettavissa lupamyynnin toisessa vaiheessa, joka alkaa 28. elokuuta.

Miten varatut kanalintuluvat voi perua? Mitä tapahtuu luville, joita ei makseta?

Mikäli asiakas on varannut lupansa Eräluvat-verkkokaupassa eikä maksa niitä eräpäivään mennessä, luvat peruuntuvat automaattisesti eräpäivän jälkeen. Ne vapautuvat muiden halukkaiden ostettaviksi lupamyynnin toisessa vaiheessa. Omalla asiakastilillään asiakas voi myös itse perua varaamansa luvan.

Puhelinpalvelusta tilatun maksamattoman luvan voi perua kahdella tapaa: soittamalla palvelunumeroon 020 69 2424 arkena kello 9–15 tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen eraluvat(at)metsa.fi. Huomaathan, että puhelinpalvelusta varatun luvan maksamatta jättäminen ei ole peruutus!

Miten valmistaudun luvan ostamiseen?

Metsästysluvan varaamiseen tai ostamiseen niin verkkokaupassa kuin puhelimitse tarvitaan seuraavat tiedot:

Metsästäjänumero
Metsästäjän nimi
Metsästäjän osoite
Metsästäjän syntymäaika

Ennen kuin asiakas soittaa puhelinpalveluun, hänen tulee siis selvittää edellä mainitut tiedot, jos hän on hankkimassa metsästyslupia toiselle henkilölle. Jos asiakas ei tiedä metsästäjänumeroa, hän voi ostaa tai varata luvan myös ilman sitä. Puhelimitse asioitaessa metsästäjänumeron ilmoittaminen kuitenkin nopeuttaa luvan hankintaa.

Metsästäjänumero on henkilökohtainen kahdeksan merkin pituinen tunnus, joka lukee henkilön metsästyskortissa ja Oma riista -palvelussa.

Tutustuthan myös hankinta- ja peruutusehtoihin sekä lupaehtoihin jo etukäteen.

Jos asioit verkkokaupassa, suosittelemme käyttämään selaimena joko Chromea tai Firefoxia.

Näenkö ostamani luvat myös Oma riistassa?

Metsähallituksen pienriistaluvat on mahdollista saada näkyviin myös Oma riista -palveluun. Luvat siirtyvät Oma riistaan vain, jos asiakas kirjautuu Eräluvat-verkkokauppaan Oma riista -tunnuksillaan TAI ilmoittaa metsästäjänumeronsa oikein, kun hän ostaa lupaa. Mikäli ostat lupia myös muille henkilöille ja he haluavat lupansa näkyviin Oma riistaan, tarvitset myös heidän metsästäjänumeronsa.

Mitä kanalintuluvalla voi metsästää?

Kanalintuluvalla saa metsästää metsäkanalintuja, vesilintuja ja jänistä sekä pienpetoja, rauhoittamattomia lintuja ja villisikoja. Aluekohtaiset lupaehdot tulee aina tarkistaa metsästysalueen sivulta.

Lisätietoa: Eräluvat-palvelunumero 020 69 2424 arkisin kello 9–15 (0,00 € + pvm/mpm)