Metsähallitus alkaa myydä vuorokausilupia kanalintujen metsästykseen alueittain porrastetusti maanantaina 7.6.2021 klo 9.00. Lupia myydään ajalle 10.9.–10.10.2021. Myytävien lupien määrät ovat nyt nähtävillä.

Luvat myydään kahdessa vaiheessa. Ensimmäinen vaihe alkaa viikolla 23 eli 7.–11. kesäkuuta. Kesäkuussa Metsähallitus laittaa myyntiin noin puolet edellisen syksyn lupavuorokausien määrästä.

Kesäkuun myynnin lupakiintiöt (PDF, 120 kt, avautuu uuteen välilehteen)

Lupamyynnin toinen vaihe alkaa 30. elokuuta. Silloin Metsähallitus asettaa myyntiin lisää lupia, joiden määrä perustuu heinä-elokuussa tehtäviin riistalaskentoihin. Näin lupien enimmäismäärä noudattelee kanalintukannan suuruutta. Toisessa vaiheessa Metsähallitus myy vuorokausilupia koko kanalintujen metsästyskaudelle. Ennen elokuun lupamyynnin alkamista maa- ja metsätalousministeriö voi asettaa metsästysaikoihin rajoituksia.

Vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin

Milloin lupia voi ostaa?

Lupamyynti alkaa viikolla 23 porrastetusti seuraavan aikataulun mukaisesti:

  • Ma 7.6. Etelä-, Länsi- ja Itä-Suomen alueet
  • Ti 8.6. Enontekiö, Inari, Utsjoki
  • Ke 9.6. Salla, Savukoski, Pelkosenniemi, Sodankylä, Kemijärvi
  • To 10.6. Keminmaa, Kittilä, Kolari, Muonio, Pello, Rovaniemi, Ranua, Simo, Tervola, Ylitornio, Posio
  • Pe 11.6. Pohjanmaa ja Kainuu

Erityisesti kannattaa huomata, että Enontekiön, Inarin ja Utsjoen luvat myydään tänä vuonna jo tiistaina. Aiemmin näiden alueiden luvat ovat tulleet myyntiin vasta perjantaina.

Myynti aloitetaan aamuisin kello 9.00. Muiden pienriistalupien eli vesilintu- ja jänislupien, majavalupien sekä pienpetolupien myynti alkaa maanantaina 14.6. kello 9.00.

Kanalintulupia voi hankkia kiintiöiden puitteissa 15.8. saakka. Tämän jälkeen lupamyynti jää tauolle 29.8. asti. Tauon aikana lopulliset lupakiintiöt päivitetään sen perusteella, mitä tuloksia riistalaskennoista saadaan ja millaiset metsästysajat maa- ja metsätalousministeriö asettaa. Lupamyynti jatkuu jälleen maanantaina 30.8.

Missä lupia myydään?

Lupia voi ostaa tai varata Eräluvat-verkkokaupasta ja arkisin kello 9–16 myös puhelinpalvelusta, jonka numero on 020 69 2424 (hinta 0,00 € + pvm/mpm).

Kuinka paljon lupia myydään?

Kesäkuussa Metsähallitus laittaa myyntiin noin puolet edellisen metsästyskauden lupavuorokausien määrästä. Kesäkuun myynnin kiintiöt voi tarkistaa tästä taulukosta (PDF, 120 kt, avautuu uuteen välilehteen).

Taulukossa on esitetty kahdenlaisia kiintiöitä. Sarake Myytävien metsästysvuorokausien kokonaismäärä kertoo, kuinka monta metsästysvuorokautta lupa-alueelle voidaan enintään myydä ensimmäisessä vaiheessa. Tällä kiintiöinnillä varmistetaan metsästyksen ekologinen kestävyys.

Sarakkeessa Lupia enintään voimassa yhtä aikaa kerrotaan, kuinka monta kanalintulupaa samalla lupa-alueella voi yhden päivän aikana olla enintään voimassa. Tällä kiintiöinnillä varmistetaan metsästyksen sosiaalinen kestävyys, eli se, että lupa-alue ei ruuhkaudu. Tämä luku voi vaihdella kauden aikana, sillä esimerkiksi hirvenmetsästyksen aloituksen aikoihin joillain alueilla on tarpeen rajoittaa metsästäjien määrää.

Mitkä asiat vaikuttavat myytävien lupien määrään?

Lupavuorokausien lopullinen määrä suunnitellaan, kun kesän riistakolmiolaskentojen tulokset ovat selvinneet. Lupavuorokausien lopulliseen määrään vaikuttavat metsästysalueen pinta-ala, alueen kanalintutiheys sekä metsästyslain kahdeksannen pykälän suoma paikallisten metsästäjien pyyntioikeus.

Vaikuttaako pandemia lupamyyntiin?

Tällä hetkellä ei ole syytä olettaa, että koronatilanne vaikuttaisi seuraavaan metsästyskauteen. Luvat myydään siis normaalin käytännön mukaisesti. Metsähallitus seuraa tilannetta ja mikäli syksyllä tulisi voimaan esimerkiksi liikkumisrajoituksia, tilannetta arvioitaisiin uudelleen.

Mille ajalle lupia voi ostaa tai varata?

Kesäkuun myynnissä lupia voi ostaa tai varata vain ajalle 10.9.–10.10., sillä vielä ei tiedetä, rajoittaako maa- ja metsätalousministeriö metsästysaikoja metsästyskauden loppuosalta.

Kuinka moneksi päiväksi lupia voi varata tai ostaa?

Verkkokaupassa yksi henkilö voi varata lupia enintään seitsemäksi vuorokaudeksi. Mikäli luvat maksaa heti, ei määrää ole rajoitettu.

Erälupien asiakaspalvelusta voi puhelimitse tilata pienriistaluvat enintään kymmenelle hengelle ja yhtä henkeä kohden voi tilata enintään seitsemän vuorokausilupaa. Tilauksesta lähetetään asiakkaalle lasku.

Pitääkö Eräluvat-verkkokauppaan rekisteröityä, jotta voi varata luvan?

Kyllä. Jotta asiakas voi varata lupia verkkokaupassa, hänen täytyy ensin kirjautua sisään. Rekisteröityminen eli tunnusten luominen kannattaa muutenkin, sillä asiakastilillä pääsee näkemään varaamansa ja maksamansa luvat jälkeenpäin.

Jos asiakas maksaa lupansa heti, verkkokauppaan ei tarvitse kirjautua. Tällöin ostetut luvat eivät kuitenkaan näy verkkokaupan asiakastilillä.

Milloin varatut kanalintuluvat maksetaan?

Sekä verkkokaupan että puhelinpalvelun kautta varattujen lupien eräpäivä on 15.8.2021. Eräpäivä on asetettu jo elokuun puoliväliin, jotta maksamattomat luvat olisivat muiden halukkaiden ostettavissa lupamyynnin toisessa vaiheessa, joka alkaa 30. elokuuta.

Miten varatut kanalintuluvat voi perua? Mitä tapahtuu luville, joita ei makseta?

Mikäli asiakas on varannut lupansa Eräluvat-verkkokaupassa eikä maksa niitä eräpäivään mennessä, luvat peruuntuvat automaattisesti eräpäivän jälkeen. Ne vapautuvat muiden halukkaiden ostettaviksi lupamyynnin toisessa vaiheessa. Omalla asiakastilillään asiakas voi myös itse perua varaamansa luvan.

Puhelinpalvelusta tilatun maksamattoman luvan voi perua kahdella tapaa: soittamalla palvelunumeroon 020 69 2424 arkena kello 9–16 tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen eraluvat(at)metsa.fi. Huomaathan, että puhelinpalvelusta varatun luvan maksamatta jättäminen ei ole peruutus!

Miten valmistaudun luvan ostamiseen?

Metsästysluvan varaamiseen tai ostamiseen niin verkkokaupassa kuin puhelimitse tarvitaan metsästäjänumero, metsästäjän nimi, osoite ja syntymäaika. Ennen kuin asiakas soittaa puhelinpalveluun, hänen tulee siis selvittää edellä mainitut tiedot, jos hän on hankkimassa metsästyslupia toiselle henkilölle. Jos asiakas ei tiedä metsästäjänumeroa, hän voi ostaa tai varata luvan ilman sitä. Puhelimitse asioitaessa metsästäjänumeron ilmoittaminen kuitenkin nopeuttaa luvan hankintaa.

Metsästäjänumero on henkilökohtainen kahdeksan merkin pituinen tunnus, joka lukee henkilön metsästyskortissa ja Oma riista -palvelussa.

Metsähallituksen pienriistaluvat on mahdollista saada näkyviin myös Oma riista -palveluun. Luvat siirtyvät Oma riistaan vain, jos asiakas kirjautuu Eräluvat-verkkokauppaan Oma riista -tunnuksillaan TAI ilmoittaa metsästäjänumeronsa oikein, kun hän ostaa lupaa. Mikäli ostat lupia myös muille henkilöille ja he haluavat lupansa näkyviin Oma riistaan, tarvitset myös heidän metsästäjänumeronsa.

Tutustuthan myös hankinta- ja peruutusehtoihin sekä lupaehtoihin jo etukäteen.

Jos asioit verkkokaupassa, suosittelemme käyttämään selaimena joko Chromea tai Firefoxia.

Mitä kanalintuluvalla voi metsästää?

Kanalintuluvalla saa metsästää metsäkanalintuja, vesilintuja ja jänistä sekä pienpetoja, rauhoittamattomia lintuja ja villisikoja.

 

Lisätietoa: Eräluvat-palvelunumero 020 69 2424 arkisin kello 9–16 (0,00 € + pvm/mpm)