Metsähallituksen kanalintulupien myyntitauko päättyy 30. elokuuta. Tauon aikana Metsähallitus on päivittänyt myytävien lupien määrät riistalaskentojen tulosten ja maa- ja metsätalousministeriön esittämien metsästysaikojen perusteella. Myyntiin tulee vuorokausilupia koko metsästyskaudelle. Myös tammijahdin luvat sekä maaliskuun loppuun asti pohjoisessa jatkuvan riekon metsästyksen luvat myydään nyt.

Kesäkuussa alkaneessa myynnissä kanalintulupia myytiin ainoastaan ajalle 10.9.–10.10., sillä metsästyskauden pituus ei vielä ollut tiedossa. Maanantaina 30. elokuuta alkavassa myynnissä vuorokausilupia myydään koko kaudelle kanalintukantojen sallimissa puitteissa. Myös tammikuun metsästysluvat tulevat nyt myyntiin niille alueille, joille maa- ja metsätalousministeriö esittää urosmetson ja/tai -teeren metsästystä. Myyntiin tulevat lupamäärät perustuvat tuoreisiin riistalaskentoihin. 

Osa Metsähallituksen metsästysalueista kärsi kesäkuisessa Paula-myrskyssä, ja kaatuneita puita voi olla paikoin paljon. Myrskytuhot on huomioitu niiden metsästysalueiden lupamäärissä, joilla osa alueesta on poissa metsästyskäytöstä. Esimerkiksi myrskyssä pahiten kärsineellä Etelä-Taivalkosken alueella noin kolmasosa alueen pinta-alasta on pois käytöstä, ja lupamäärää on vähennetty samassa suhteessa. Lue tarkemmin myrskytuhojen vaikutuksesta metsästykseen. 

Katso myyntiin tulevien lupien määrä metsästysalueittain (PDF, 95 kt, avautuu uuteen välilehteen).

Kanalintulupien myynti alkaa alueittain porrastettuna:

  • Ma 30.8. Etelä-, Länsi- ja Itä-Suomen alueet 
  • Ti 31.8. Enontekiö, Inari, Utsjoki 
  • Ke 1.9. Salla, Savukoski, Pelkosenniemi, Sodankylä, Kemijärvi 
  • To 2.9. Keminmaa, Kittilä, Kolari, Muonio, Pello, Rovaniemi, Ranua, Simo, Tervola, Ylitornio, Posio 
  • Pe 3.9. Pohjanmaa ja Kainuu 

Myynti alkaa verkkokaupassa ja puhelinpalvelussa päivittäin kello 9.00. 

Metsästysaikoihin kannattaa tutustua jo ennen lupien ostamista. Koska metsästysajat vaihtelevat kunnittain, voivat ne vaihdella myös yhden metsästysalueen sisällä, mikäli alue sijaitsee useamman kunnan alueella. 

Tutustu metsästysaikoihin Metsähallituksen metsästysalueilla (PDF, 140 kt, avautuu uuteen välilehteen).

Taulukon ajat perustuvat maa- ja metsätalousministeriön esitykseen tulevan kauden metsästysajoista. Ministeriö esittää tänä vuonna tammijahdille entistä pidempää aikaa: jahti alkaisi jo 10. tammikuuta. 

Taulukkoa päivitetään, mikäli esitykseen tulee muutoksia. Metsästysajat kannattaakin tarkistaa vielä ennen pyyntireissua. 

Vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin 

Milloin lupia voi ostaa? 

Lupamyynti alkaa viikolla 35 porrastetusti seuraavan aikataulun mukaisesti: 

  • Ma 30.8. Etelä-, Länsi- ja Itä-Suomen alueet 
  • Ti 31.8. Enontekiö, Inari, Utsjoki 
  • Ke 1.9. Salla, Savukoski, Pelkosenniemi, Sodankylä, Kemijärvi 
  • To 2.9. Keminmaa, Kittilä, Kolari, Muonio, Pello, Rovaniemi, Ranua, Simo, Tervola, Ylitornio, Posio 
  • Pe 3.9. Pohjanmaa ja Kainuu 

Myynti aloitetaan aamuisin kello 9.00. Erityisesti kannattaa huomata, että edellisvuosista poiketen kolmen pohjoisimman kunnan luvat tulevat myyntiin jo tiistaina. Uudistettua järjestystä noudatettiin jo kesäkuussa alkaneessa myynnissä. 

Lupia myydään kauden loppuun asti tai niin kauan, kuin lupia on jäljellä.

Missä lupia myydään? 

Lupia voi ostaa tai varata Eräluvat-verkkokaupasta ja arkisin kello 9–16 myös puhelinpalvelusta, jonka numero on 020 69 2424 (hinta 0,00 € + pvm/mpm). 

Mille ajalle lupia voi ostaa? 

Lupia myydään nyt koko metsästyskaudelle. Myös tammikuun luvat tulevat myyntiin nyt, samoin kuin Ylä-Lapissa maaliskuun lopulle jatkuvan riekon metsästyksen luvat. 

Käytännössä lupia voi ostaa sille ajalle, jota maa- ja metsätalousministeriö esittää alueen metsästysajaksi. Metsästysajat Metsähallituksen pienriista-alueilla voi tarkistaa tästä taulukosta (PDF, 140 kt, avautuu uuteen välilehteen). 

Kuinka paljon lupia myydään? 

Myyntiin tulevat lupamäärät on ilmoitettu tässä taulukossa (PDF, 95 kt, avautuu uuteen välilehteen).

Kesäkuussa Metsähallitus laittoi myyntiin noin puolet edellisen metsästyskauden lupamäärästä. Nyt myyntiin tulevat niin sanotut lisäkiintiöt, jotka perustuvat riistalaskentojen tuloksiin ja esitettyihin metsästysaikoihin. Lisäksi lupamääriin vaikuttavat metsästysalueen pinta-ala ja metsästyslain kahdeksannen pykälän suoma paikallisten metsästäjien pyyntioikeus. 

Lisäkiintiö muodostaa yhdessä kesäkuussa myytyjen lupien kanssa kokonaiskiintiön. Kahdessa osassa toteutettavalla myynnillä varmistetaan se, että lupien lopullinen määrä noudattelee aina kanalintukantojen kehitystä. 

Kuinka moneksi päiväksi lupia voi varata tai ostaa? 

Verkkokaupassa yksi henkilö voi varata lupia enintään seitsemäksi vuorokaudeksi. Mikäli luvat maksaa heti, ei määrää ole rajoitettu. 

Erälupien asiakaspalvelusta voi puhelimitse tilata pienriistaluvat enintään kymmenelle hengelle ja yhtä henkeä kohden voi tilata enintään seitsemän vuorokausilupaa. Tilauksesta lähetetään asiakkaalle lasku, joka tulee maksaa eräpäivään mennessä. 

Milloin varatut kanalintuluvat maksetaan? 

Sekä verkkokaupan että puhelinpalvelun kautta varattujen lupien eräpäivä on 14 vuorokautta ennen lupa-ajan alkamista. Mikäli luvan alkamiseen on ostohetkellä vähemmän kuin 14 vuorokautta, luvat tulee maksaa laskulla ilmoitettuun eräpäivään mennessä. 

Miten varatut kanalintuluvat voi perua? Mitä tapahtuu luville, joita ei makseta? 

Mikäli asiakas on varannut lupansa Eräluvat-verkkokaupassa eikä maksa niitä eräpäivään mennessä, luvat peruuntuvat automaattisesti eräpäivän jälkeen ja vapautuvat muiden halukkaiden ostettaviksi. Omalla asiakastilillään asiakas voi myös itse perua varaamansa luvan. 

Puhelinpalvelusta tilatun maksamattoman luvan voi perua ennen eräpäivää kahdella tapaa: soittamalla palvelunumeroon 020 69 2424 arkena kello 9–16 tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen eraluvat(at)metsa.fi. Huomaathan, että puhelinpalvelusta varatun luvan maksamatta jättäminen ei ole peruutus! 

Maksettuja lupia ei ole mahdollista perua ilman erityistä syytä. Ryhmäluvissa peruminen erityisestä syystä koskee ainoastaan tiettyä luvanhaltijaa, ei koko lupaa. Tutustuthan huolellisesti hankinta- ja peruutusehtoihin ennen luvan hankkimista. 

Vaikuttaako koronapandemia lupamyyntiin? 

Tällä hetkellä ei ole syytä olettaa, että koronatilanne vaikuttaisi metsästyskauteen. Luvat myydään siis normaalin käytännön mukaisesti. Metsähallitus seuraa tilannetta ja mikäli syksyllä tulisi voimaan esimerkiksi liikkumisrajoituksia, tilannetta arvioitaisiin uudelleen. 

Pitääkö Eräluvat-verkkokauppaan rekisteröityä, jotta voi varata luvan? 

Kyllä. Jotta asiakas voi varata lupia verkkokaupassa, hänen täytyy ensin kirjautua sisään. Rekisteröityminen eli tunnusten luominen kannattaa muutenkin, sillä asiakastilillä pääsee näkemään varaamansa ja maksamansa luvat jälkeenpäin. 

Jos asiakas maksaa lupansa heti, verkkokauppaan ei tarvitse kirjautua. Tällöin ostetut luvat eivät kuitenkaan näy verkkokaupan asiakastilillä. 

Miten valmistaudun luvan ostamiseen? 

Metsästysluvan varaamiseen tai ostamiseen niin verkkokaupassa kuin puhelimitse tarvitaan metsästäjänumero, metsästäjän nimi, osoite ja syntymäaika. Ennen kuin asiakas soittaa puhelinpalveluun, hänen tulee siis selvittää edellä mainitut tiedot, jos hän on hankkimassa metsästyslupia toiselle henkilölle. Jos asiakas ei tiedä metsästäjänumeroa, hän voi ostaa tai varata luvan myös ilman sitä. Puhelimitse asioitaessa metsästäjänumeron ilmoittaminen kuitenkin nopeuttaa luvan hankintaa. 

Metsästäjänumero on henkilökohtainen kahdeksan merkin pituinen tunnus, joka lukee henkilön metsästyskortissa ja Oma riista -palvelussa.

Metsähallituksen pienriistaluvat on mahdollista saada näkyviin myös Oma riista -palveluun. Luvat siirtyvät Oma riistaan vain, jos asiakas kirjautuu Eräluvat-verkkokauppaan Oma riista -tunnuksillaan TAI ilmoittaa metsästäjänumeronsa oikein, kun hän ostaa lupaa. Mikäli ostat lupia myös muille henkilöille ja he haluavat lupansa näkyviin Oma riistaan, tarvitset myös heidän metsästäjänumeronsa.

Tutustuthan myös hankinta- ja peruutusehtoihin sekä lupaehtoihin jo etukäteen.

Jos asioit verkkokaupassa, suosittelemme käyttämään selaimena joko Chromea tai Firefoxia.

Mitä kanalintuluvalla voi metsästää? 

Kanalintuluvalla saa metsästää metsäkanalintuja, vesilintuja ja jänistä sekä pienpetoja, rauhoittamattomia lintuja ja villisikoja.

Lisätietoa: Eräluvat-palvelunumero 020 69 2424 arkisin kello 9–16 (0,00 €+pvm/mpm) tai eraluvat(at)metsa.fi.