Kalanistutukset keskeytetään viidessä eri Metsähallituksen kohteessa Pohjois-Pohjanmaan, Kainuun ja Etelä-Suomen alueilla. Helteet ovat nostaneet vesistöjen lämpötilat epäsuotuisan korkeiksi istutettaville kaloille. Istutusten tilannetta seurataan päivittäin, ja ajankohtaiset tiedot päivitetään Eräluvat.fi:hin kunkin kohteen omalle sivulle.

Taimenistutukset on keskeytty toistaiseksi Suomussalmella Hossassa 5502 ja Yli-Vuokissa 5505 sekä kirjolohi-istutukset Kuhmon Syväjärvellä 5525. Etelä-Suomessa kirjolohi-istutukset keskeytyvät Viannankoskella 7571 ja Mikkelin Valkealla 7552

Helteiden vuoksi istutuksia ei tehdä kuluvalla viikolla Maasydänjärvellä ja Ahvenlammella, Kaunislammella, Kolima-Keiteleellä ja Koirajärvillä, Teerilammilla, Matildajärvillä ja Niemisjärvillä. Näillä kohteilla tilannetta seurataan ja jatkosta päätetään ensi viikolla. Edellä mainitut istutukset koskevat kirjolohta ja pyyntikokoista taimenta. Ruunaan kalanistutuksia on jatkettu toistaiseksi. Lapissa suunnitellut kirjolohi-istutukset toteutuvat, jos helteet ja jokien lämpötilat antavat myöten.

Kalankasvattajat ja Metsähallitus seuraavat tilannetta päiväkohtaisesti eri puolilla Suomea. Voit lukea tarkemmat tiedot Eräluvat.fi-palvelussa kunkin kohteen omalta sivulta. Kohdekohtaisille sivuille päivitetään ajankohtaista tietoa kalanistutuksista tai niiden mahdollisista keskeytyksistä.

Helteet suosivat ahvenkaloja

Kriittisen korkealle nousseet vesistöjen lämpötilat uhkaavat istutettujen lohikalojen hyvinvointia. Vaikka kovat helteet haittaavat paikoin istutuksia, on helteissä jotain hyvääkin. ”Tällainen kesä on loistava ahvenkaloille. Ahven- ja kuhakannat hyötyvät tästä. Esimerkiksi kuhalla on pitkä kasvukausi”, erikoissuunnittelija Mikko Malin huomauttaa.

Lisätietoja:

Erikoissuunnittelija Mikko Malin, Metsähallitus, 040 837 7548, etunimi.sukunimi(at)metsa.fi