Hirvet ja porot elävät nyt vuoden herkintä aikaa, mikä näyttää unohtuvan luonnossa liikkujilta. Erävalvonnan havaintojen mukaan Länsi-Lapissa eläinten vasonta on paikoin häiriintynyt erityisesti luvattoman kelkkailun takia.

Kevättalvella hirvet liikkuvat vain pienellä alueella. Lunta on edelleen paljon pohjoisessa; Metsä-Lapissa vielä vyötäröön saakka ja käsivarressa kainaloihin.

Kun hirvilehmät valmistuvat vasontaan, yllättävä häiriö voi vaarantaa lisääntymisen tai saada eläimet tankkaamaan lisäravintoa pieneltä alueelta.

Erityisesti Länsi-Lapissa, kuten Kittilässä ja Kolarissa, on merkkejä lisääntyvästä luvattomasta kelkkailusta umpihangessa juuri kevättalvisin. Pehmeässä lumessa temppuiluun tarkoitetuista, niin sanotuista mountain-kelkoista on tullut jonkinlainen muoti-ilmiö. Useilta harrastajilta unohtuu muutama seikka: maastoliikennelupa, riistan hyvinvointi ja muut luonnon virkistyskäyttäjät.

”Tästä on tullut ylimääräinen ja luvaton kiusa riistalle juuri vasonta-aikana”, Metsähallituksen erätarkastaja Mika Seurujärvi toteaa ilmiöstä.

Maastoliikenteeseen tarvitaan aina maanomistajan lupa.

Lisätietoja

Erätarkastaja Mika Seurujärvi, Metsähallitus
040 771 4692