Luonnonystävänä tunnettu olympiamitalisti Enni Rukajärvi on saanut Kuusamon kaupungilta ja Metsähallitukselta nimikkotaimenen. Enni-taimen ui nyt kotijoessaan Oulangalla, vähän matkan päässä Enni Rukajärven kotikylältä. Taimenta voi seurata Oulangan taimen -hankkeen sivuilla.

Rukajärven mukaan nimetyn Enni-taimenen kutuvaellusta Venäjältä Suomeen on seurattu viime kesästä lähtien kuuntelemalla sen lähettämää radiosignaalia.

Sekä Enni Rukajärvi että hänen nimikkotaimenensa ovat syntyjään kuusamolaisia. Enni-taimen kuoriutui mätimunasta Oulankajoen yläjuoksulla loppukeväästä 2003. Se lasketteli Oulankajoen kuohuvat kosket ensimmäisen kerran kolmivuotiaana, vaeltaessaan itärajan yli Venäjän Pääjärveen syönnökselle.

Enni varttui Venäjällä vahvaksi vaeltajaksi: viime kesänä se suuntasi jo kolmannen kerran kudulle synnyinseudulleen Oulankajokeen. Silloin se sai kannettavakseen radiolähettimen ja auttaa nyt kalatutkijoita sukunsa vaellustapojen ja suuruuden selvittämisessä.

Hopeamitalistin nimikkotaimen talvehtii parhaillaan Oulankajoen Savilammessa. Se odottaa kevättulvaa, jonka mukana se voi lasketella alavirtaan Venäjälle, palautumaan kutuvaelluksen rasituksista muikkutankkauksen avulla. Useimmat sen lajitovereista palasivat Venäjän avariin vesiin heti syksyisen kutunsa jälkeen, mutta Enni katsoi parhaaksi jäädä viettämään talvea kotiseudulleen, Oulankajoen jään alle.

Enni-taimenen ja sen sukulaisten vaellusta tutkitaan Metsähallituksen vetämässä Oulangan taimen – hankkeessa Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen ja Venäjän Pohjoisen kalantutkimuslaitoksen toimesta. Hankkeessa laaditaan suomalais-venäläisenä yhteistyönä suunnitelma Oulankajoen vesistön luonnonvaraisten vaellustaimenkantojen elvyttämiseksi. Kuusamon kaupunki on työn osarahoittaja EU:n Karelia ENPI CBC- naapuruusohjelman ohella.

Järvitaimen on myös kuukauden laji Metsähallituksen Rakkaudesta lajiin – kampanjassa maaliskuussa. Olkoon laji järvitaimen tai lumilautailu, molemmat ovat parhaimmillaan puhtaassa luonnossa. Kuusamon kaupunki ja Metsähallitus tukevat yhdessä näiden lajien kasvua Kuusamossa.

Lisätietoja:

Raisa Nikula, Metsähallitus, raisa.nikula @metsa.fi, 040 715 2959,

Timo Halonen, Kuusamon kaupunginjohtaja, timo.halonen@kuusamo.fi, 040 557 8077

Noora Vihervaara, Enni Rukajärven manageri, noora.vihervaara@gmail.com

oulangantaimen.fi, facebook.com/oulangantaimen