Kesäloman alun kunniaksi tarjottava alaikäisten ilmainen kalastuspäivä Vapapäivä innosti yli 700 nuorta kalalle lauantaina. Lapset ja nuoret saivat parhaiten lohikalaa viileistä vesistä. Yhteensä koko maassa saatiin lauantai-illan tietojen mukaan ainakin 120 kirjolohta ja taimenta.

”Helteellä oli vähän vaikutusta kalastukseen. Parhaiten tuli kalaa sieltä, missä oli viileät vedet, kuten Nurmeksessa. Jokivesissä oli kala tiukassa”, ylitarkastaja Mika Laakkonen Metsähallituksesta kertoo.

Esimerkiksi Vikakönkäällä Rovaniemellä kalasaalis jäi laihaksi, arvioi kalatalouskonsulentti Petter Nissen Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestöstä (SVK). ”Keli oli paahtavan kuuma Vikakönkäällä. Ensimmäiseksi tulleet kalastajat lähtivät jo alkuiltapäivästä”, Nissen sanoo.

Vapapäivä järjestetään aina koululaisten kesäloman ensimmäisenä lauantaina. Kaikki alaikäiset saavat kalastaa ilmaiseksi kohteilla kello 10 ja 16 välillä. Tänä kesänä Vapapäivänä oli auki 14 opastettua kohdetta.

Uutuutena olivat nyt omatoimikohteet. Lapset ja alaikäiset saivat mennä kalastamaan jollekin 23 merkitystä virkistyskalastuskohteesta tai Metsähallituksen viehelupa-alueille. Kymmenet nuoret kalastajat olivat ilmoittaneet etukäteen kalastavansa jollakin omatoimikohteella.

Vapapäivänä kalalla kävi koko valtakunnassa saman verran kalastajia kuin kahtena aikaisempana vuonna. Eniten kävijöitä oli Evolla, jossa kävi 115 nuorta kalastajaa. Iloinen yllätys oli Sievin Ahvenlampi, jossa oli 73 kalastajaa, kaksinkertainen määrä viime vuoteen verrattuna.

Metsähallitus ja Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö järjestävät Vapapäivää, jotta nuoret innostuisivat kesälomillaan harrastamaan perinteistä suomalaista

Vapapäivän osallistujia ja saaliita opastetuilta kohteilta:

Evo, 115 kalastajaa, 25 kirjolohta (yhteispaino 24 190 g)
Nurmes, 56 kalastajaa, 24 kalaa, joista ensimmäinen kello 10.03. Se olikin Vapapäivän ensimmäinen koko maassa. (Saaliin yhteispaino oli 35,896 kg)
Vikaköngäs, noin 30 kalastajaa, 2 kirjolohta (Eetu Kinnunen 786 g ja Vili Huhtamella 752 g), hauki (Emmi Kinnunen 516 g), hauki (Kristian Trög 275 g), ahven (Tino Karjalahti 115 g)
Matildanjärvi, 25 kalastajaa, 11 kirjolohta (noin 12 kg)
Kylmäluoma, 16 kalastajaa
Koirajärvi, 18 kalastajaa, kolme taimenta ja kolme ahventa
Sodankylän Ahvenlampi, 9 kalastajaa ja toistakymmentä kirjolohta (yhteensä 14 kg)
Mikkelin Valkea 57 kalastajaa ja kuusi kirjolohta (6 471 g yhteispaino)
Ruunaa, Lieksa, 20 kalastajaa
Kuhmo, Syväjärvi, 72 kalastajaa, 20 kirjolohta (20 323 g)
Sievin Ahvenlampi, 73 kalastajaa, 3 kirjolohi (3 180 g)
Manamansalo 52 kalastajaa
Laahtanen, 52 kalastajaa, 33 kirjolohta (kaikkien saaliskalojen yhteispainona n. 38 kg)

Muutaman kohteen tarkempia tietoja ei ehditty saada lauantaina aikana. Omatoimikohteille oli ilmoittautunut muutamia kymmeniä kalastajia.

Lisätietoja

Ylitarkastaja Mika Laakkonen, Metsähallitus, 040 5897559