Blogi
Ilkka Numminen

Kalastonhoitomaksu on mainio sijoitus kalavesiin ja kalastukseen eikä muuten yhtään huonompi isänpäivä- tai joululahja. Osta kalastonhoitomaksusi valtuutetuista myyntipaikoista, joita ovat Metsähallituksen verkkokauppa, luvanmyyntipisteet, lupanumero 020 69 2424 ja kaikki Suomen R-kioskit.

Tänä vuonna olemme liikkeellä aikaisin ja tuomme kalastonhoitomaksut myyntiin jo marraskuun alussa. Syykin on selvä: haluamme, että kotimaisten kalastuslupien numero yksi on kalastajien sormien ulottuvilla mahdollisimman pian ja helposti. Mielessämme ovat myös isänpäivälahjat ja joululahjat: eikö paras lahja nimittäin olekin sellainen, joka on saajalleen hyödyllinen, tarpeellinen ja kulkukortti lempiasioiden äärelle. Vetouistelu, jigaus, perhokalastus, verkkokalastus, katiskalla pyytäminen, heittokalastus – elämäntavalla on monta nimeä.

Kalastonhoitomaksuja myydään virallisesti Metsähallituksen palveluissa ja R-kioskeilla kautta maan. Kalastonhoitomaksun ilman toimituskuluja saat Metsähallituksen verkkokaupasta, palvelupisteistä tai palvelunumerosta 020 69 2424. Kalastonhoitomaksuja myydään myös R-kioskeilla, jotta koko valtakunnan kalastusluvan saa halutessaan ostettua ilman digilaitteita. Koemme, että kasvokkainen palvelu on monelle kalastajalle tärkeää.

Metsähallitus on kerännyt kalastonhoitomaksuja vuoden 2016 alusta alkaen. Olemme mainostaneet kalastonhoitomaksua aktiivisesti ja teemme niin jatkossakin. Siihen on hyvä syy. Kalastonhoitomaksuista kerätyt varat käytetään eri reittejä pitkin kalastajien ja kalavesien hyväksi. Hyvä virtaa takaisin kalastajille ja kaloille useita reittejä pitkin: Esimerkiksi Ely-keskukset jakavat kertyneistä varoista avustuksia kunnostuksiin, nuorisotyöhön ja paikallista tietoa kerryttäviin tutkimuksiin. Osansa saavat myös kalatalouden neuvontajärjestöt, jotka tekevät aktiivista työtä paikallisesti ja valtakunnallisesti kalastuksen ja kalakantojen hoidon eteen.

Kalastonhoitomaksuun voi perehtyä tarkemmin omalla sivullaan. Kalastonhoitomaksun maksaminen on hieno teko luonnon ja kalojen hyväksi.

 

Kalastonhoitomaksu, tutummin kalakortti tai kalastuskortti, oikeuttaa kalastamaan yhdellä vavalla ja vieheellä suuressa osassa maata. Kalastonhoitomaksulla saa myös kalastaa pyydyksillä, mutta pyydyskalastukseen tarvitaan lisäksi aina paikallinen kalastuslupa. Kalastonhoitomaksun maksavat kaikki 18–64-vuotiaat kalastajat, jotka kalastavat vieheellä tai pyydyksillä. Myös ravustamiseen tarvitaan kalastonhoitomaksu. Onkiminen, pilkkiminen ja silakan litkaaminen eivät vaadi erillisiä kalastuslupia.

Mitä kalalupia tarvitsen -kysymykseen löydät vastauksen taulukosta (jpg).

Katso myös ohjeet kalastonhoitomaksun maksamiseen (pdf).