Blogi
Ilkka Numminen

Sorsastuksen aloituspäivä saa mielen helposti laukalle. Keskipäivällä alkamassa on mainio jahtimuoto, ja usein aloituspäivänä sää on ollut kesäinen. Ei ehkä pyynnin kannalta otollinen, mutta juhlapäivälle oikein sopiva.

Minulle sorsastus ja kalastus ovat hyvin lähellä toisiaan. Kalastus kun tuo monelle, myös minulle, mieleen natiaisena ja hieman myöhemmin räkänokkana tehdyt hienot kalareissut. Tuntuu mukavalta ajatella, että kun nykyisin astun kalastusveneeseen, mukana tulevat myös ne nuoremmat kalastajaversiot minusta itsestäni. Laiturilta ponkaisevat samat jalat, airoihin tarttuvat samat kädet ja reissujen riemuista nauttivat samat silmät kuin ennenkin - mitä nyt hieman kasvaneina ja enemmän elämää nähneinä. Kalastuksen nostalgia-arvo on mittaamaton.

Sorsastuksessa on jotain samaa. Yhä nykyäänkin se on monelle nuorelle metsästäjälle ensimmäinen kosketus metsästykseen tässä tuhansien järvien, lukemattomien metsälampien ja komean rantaviivan maassa. Sitä se oli myös minulle. Ensimmäinen riistalintuni oli telkkä, jonka ilokseni sain yhdellä laukauksella alas. Nykyisin kyllä jättäisin vastaavassa paikassa ampumatta etäisyyden vuoksi, täytyy myöntää.

Sorsastus on maailman nopein aikakone menneeseen, jonne aistit nappaavat matkalle kysymättä. Telkän lentoonjuoksu metsälammella, heinäsorsan ruokajurnuttelu kaislikossa, siipien hento viuhuminen hetkiä ennen linnun ylilentoa – ne vievät hujauksessa takavuosiin. Ei pyyn puijaamisesta, teeren kuvahoukuttelusta, ketun pillityksestä sänkipellon laidalla tai jäniskoiran kumeasta haukusta kuusikossa ole jäänyt samanlaista muistijälkeä, vaikka upeita ja tuttuja jahtimuotoja ovatkin. Ehkäpä jokaisella metsästäjällä on omat lempilajinsa, toisia yhtään väheksymättä.

Toivotankin kaikille vesilinnustajille syksyn aikana hienoja jahtihetkiä. Erityisesti Tapio voisi siunata nuoria vesilinnustajia, jotta he saisivat muistoja, joihin palata pitkin elämäänsä. Etenkin sellaisia, jotka lämmittävät, kun töiltään ei pääse sorsan aloituspäivänä jahtiin.


Kirjoittaja työskentelee Metsähallituksen Eräpalveluiden suunnittelijana ja valmistaa usein sorsansa kokonaisena uunissa raparperi-inkivääritäytteellä.