Blogi
Jere Malinen

Metsähallitus lupaa erälupia ja elämyksiä. Niille, jotka ovat nyt eristyksissä, annostelemme elämykset turvallisesti erätarinoina. Kirjoittajina ovat Metsähallituksen työntekijät ja kumppanit, jotka liikkuvat vapaa-ajallaan erällä.

Lue kaikki tarinat täältä!

"Kun eurooppalaiset löysivät Amerikan, mantereella asusti kymmeniä miljoonia majavia.

Uudisasukkaiden mukaan majavia oli kaikkialla. Niiden häntien läsähtelyä kuuli Atlantin rannikolta Tyynellemerelle, Kanadan pohjoisimmista havumetsistä Rio Granden maisemiin Meksikoon. Vain vesissä, joissa lymyili krokotiileja, majavat olivat päättäneet pysytellä porukalla poissa.

Rautatien puhkottua tiensä villiin länteen eurooppalaiset totesivatkin mantereen olevan vihdoin kahden lajin hallussa, ihmisen ja majavan.

Se viisaus tuli 200 vuotta myöhässä. Markkinavoimat olivat jo puuttuneet peliin. Vuonna 1670 oli perustettu Hudson's Bay Company, maailman suurin turkkuri.

Nykyään tavarataloja pyörittävän yrityksen paras bisnes oli tuolloin toimittaa laivalasteittain eurooppalaisille turkiksia. Majavaa kutsuttiin nahkojen ruskeaksi kullaksi. Ainakin sitä oli helposti huuhdottavissa.

Jotta turkispyynti olisi ollut mahdollisimman tehokasta, iso osa Kanadaa jaettiin siirtokuntien ja metsästäjien kesken henkilökohtaisiin pyyntialueisiin. Ajatus oli sama kuin kultavaltauksissa – ihmisten aika meni metsästykseen, ei samasta majavapurosta tappelemiseen.

Viranomaiset loivat Hudsonin orastavan kauppaimperiumin ”opastuksella” ammattimaisen turkispyyntijärjestelmän. Sadat ja taas sadat siirtokunnat eli pyyntidivisioonat häipyivät talveksi metsiin ja palasivat keväällä sulavia jokia pitkin nahkavuorten kanssa kauppapaikoille.

Sen seurauksena muun muassa Saint Lawrencen joen pohjoisrannalle samannimisen lahden pohjukkaan syntyi Quebecin kaupunki. Se oli tuolloin Atlantin ja Kanadan korpimetsien kohtaamispisteessä sijaitseva turkiskaupan keskus, lyhyimmän merimatkan päässä Euroopasta.

Se oli tehokas tapa metsästää majavia. Liiankin tehokas.

Kun Tyynenmeren junaradan viimeinen naula iskettiin seromoniallisesti paikalleen Promontory Summitilla Utahissa 10. toukokuuta 1869, oli majava ehtinyt käydä Amerikassa uhanalaiseksi.

Marraskuussa 2017 seison keskellä Kanadaa korven keskellä. Huonokuntoisen eräkämpän terassinkaiteeseen on lyöty kuuden tuuman naulalla kallo. Luupinnalla kasvaa levää. Hampaista omistajan tunnistaa yhä helposti majavaksi.

– Nyt noita taas saa, Dan sanoo kuin ohimennen eikä edes vilkaise kalloa.

Hän on trapperi eli laillistettu ansapyytäjä. Muutama vuosi sitten Kanadan verottaja tilastoi 465 päätoimista trapperia.

Dan ja hänen veljensä Moe kuuluvat niiden noin 60 000 rekisteröidyn trapperin joukkoon, jotka ansaitsevat ansapyynnillä lisätuloja.

– Se on elämäntapa.

Veljesten leipä lähtee oikeilta kultakaivoksilta. 

– Hyvänä vuonna saamme nahoilla noin 20 000 dollaria. Kun siitä vähennetään kulut ja valtava työtaakka, ymmärrät mitä tarkoitan, kun kutsun ansastusta elämäntavaksi.

Tärkeä palanen kanadalaista trapperi-elämää on oma eräkämppä. Sen saa rakentaa kruununmaille. Oikeus on jäänne turkiskaupan kulta-ajoilta. Kun trapperi käy vanhaksi, pyyntialue ja siihen kuuluva eräkämppä siirtyvät seuraavalle trapperille.

Myös majava on tarinassa oma lukunsa. Niille oli käydä Kanadassakin kuin Suomessa. Sukupuutto odotti arviolta muutaman sadantuhannen majavan päässä.

Nykyään niitä asustaa Kanadassa arviolta 10 miljoonaa.

Danille ja Moelle vallankumous tarkoittaa tuhottomasti työtä.

– Meidän pitää pyytää kaudessa vähintään 27 majavaa. Muuten saatamme menettää ansapyyntilupamme.

Kruununmailla trapperi on kruunun renki. Jos majavapadot ja -tulvikot haittaavat metsätöitä tai tienpitoa, Kanadassa ei soiteta hätänumeroon tai riistakeskukseen.

– Meidän pitää ennättää vuorokaudessa majavajahtiin. Kesät, talvet.

Majava on erätoimittaja Jere Malisen mieliriistaa: ”Lajin yhtenevä historia Euroopasta ja Pohjois-Amerikasta paljastaa majavan olevan suurin selviytyjä”. Malisen majavakirjoituksia voi lukea lisää pian ilmestyvässä Metsähallituksen Kiepissä sekä huhtikuun Metsästys ja Kalastus -lehdessä.