/media/kuvat/henkilosto/cache/jukka-180x180,c,q=85.jpg
Blogi
Jukka Bisi
erätalousjohtaja

Kansanedustaja Mikko Kärnä kohahdutti kalaväkeä ehdottamalla, että pyydä ja päästä -kalastus pitäisi kieltää lailla. Hänen keskeisin perustelunsa oli, että eläimillä ei tulisi leikkiä, vaan jos kalastaa, niin kalastaa syödäkseen. Aloite aiheutti pöhinää kalastusmaailmassa ja muun muassa Suomen Vapaa-ajankalastajat ilmoitti vastustavansa aloitetta.

Kärnä varmasti tiesi, millaista muurahaispesää sohaisi. Monet suojelupuolen ihmiset ja julkimot, tunnetuimpana kenties Jasper Pääkkönen, ovat pyydä ja päästä -kalastajia.

Kärnä on oikeassa siinä, että metsästyksen puolella mitään vastaavaa ei voisi ajatellakaan. Loukutettuja eläimiä voitaisiin toki vapauttaa vahingoittumattomina, mutta mitä järkeä siinä olisi?  Saada eläin loukkuun ja päästää se sitten vapaaksi. Tutkimuksen vuoksi niin voidaan tehdä, mutta ei huvin tai ilon vuoksi. Mahdoton ajatus, jonka tuomitsisivat kaikki.

Kalastuksessa saaliin vapauttaminen on normaalia ja suorastaan perinne, koska alamittaiset on pakko päästää. Verkkokalastuksessa alamittaiset usein vahingoittuvat ja kuolevat ja nekin on laskettava takaisin luontoon, koska niitä ei saa ottaa laillisesti haltuun. Koko kalastusharrastus on täynnä pyytämistä ja päästämistä, koska valikoimatonta pyyntiä ei voi kohdentaa.

Myös kalastuksen etiikka toimii aivan eri tavoin kuin metsästyksen, eikä sitä oikeastaan voi selittää muutoin, kuin että olemme pitäneet kaloja tunnottomina olijoina, eivätkä ne ole herättäneet meissä sääliä. Lainsäädäntö kertoo aina yhteiskunnan arvoista; kaloja ei ole ajateltu yksilöinä.

Metsästyksessä emme siedä julmuutta lainkaan, vaikka aito luonto on pelkkää julmuutta, jossa armoa ei jaa kukaan. Ihminen voi kuvitella olevansa hyväntekijä, vaikka monet luonnonsuojelun tai lajien hoitoon liittyvät työt palvelevat lähinnä omia tarpeitamme. Me itse määrittelemme oikeaa ja väärää, ennen kaikkea toisillemme.

Olen periaatteessa Kärnän kanssa samaa mieltä. En pidä lainkaan ajatuksesta, että kalastan hienon kalan saadakseni itselleni lähinnä mielihyvää tai jännitystä. Sitten ottaisin kuvan someen väsyneestä kalasta, suutelisin sitä ja vapauttaisin sen koukusta. Olisinko silloin hyväntekijä?

Mutta koska tunnen kalastuksen maailman, ymmärrän, että lainsäädännöllä ei voi pyydä ja päästä -kalastuksen kieltoa asettaa - tai ainakin se johtaisi lähes mahdottomiin tulkintaongelmiin. Suudelkaa vapautettavaa kalaa, jos hyvältä tuntuu, mutta kalastakaa ainakin luvallisesti!