Blogi
Jyri Jokiranta

Kanalintulupien lopullisen kiintiön myyntiviikko lähestyy, ja monella on jo mielessä lupien hankkiminen. Tulenko saamaan lupia samalle alueelle kuin viime vuonna? Ehdinköhän ostaa kaverillekin?

Ensimmäisellä myyntiviikolla, eli kesäkuun 11.-15. päivä, myynti aloitetaan alueittain porrastettuna: maanantaina myyntiin tulevat tietyn alueen luvat, tiistaina taas seuraavan alueen luvat ja niin edelleen. Alueet ovat pysyneet jo pitkään samana, ja ne kannattaa käydä tarkistamassa ennakkoon Eräluvat.fi-sivustolta.

Aloitusviikon jälkeen lupia voi ostaa koko ajan. Kanalintulupien myynti keskeytetään kuitenkin elokuussa, noin viikkoa ennen kuin lopullinen kiintiö tulee myyntiin viikolla 27.-31.8. Tuona aikana suunnittelijat asettavat kullekin alueelle lopullisen kiintiön, joka perustuu tuoreisiin riistalaskentoihin. Kesäkuussa myyntiin on asetettu vasta pienempi osa lupia, jotta metsästäjät pääsisivät ajoissa varaamaan lomiaan ja matkojaan riistamaille.

Myynti alkaa kyseisellä viikolla aina klo 9.00 sekä verkkokaupassamme että eräpalvelunumerossa 020 69 2424. Verkkokaupan kautta pystytään tietysti palvelemaan huomattavasti suurempaa asiakasmäärää samanaikaisesti puhelinpalveluun verrattuna. Lähes kaikki luvat myydäänkin nykyään nimenomaan verkkokaupan kautta.

Verkkokaupan yleistyminen lupamyynnissä on vaikuttanut siihen, että suosituimmat alueet myydään loppuun minuuteissa. Lupia saattaa kuitenkin tippua takaisin myyntiin ensimmäisten minuuttien jälkeen, koska asiakkaat poistavat ylimääräisiä lupavuorokausia ostoskoreistaan, jolloin ne ovat taas verkkokaupassa kaikkien saatavilla. Toinen ratkaiseva aika on puoli tuntia myyntiajankohdan jälkeen, jolloin ostoskori tyhjentyy automaattisesti, mikäli asiakas ei ole siirtynyt ostovaiheeseen. Toisin sanoen aina ei kannata vaipua epätoivoon, mikäli ensimmäisten minuuttien jälkeen näyttäisikin pahalta. Seuraavat 45 minuuttia on usein vielä mahdollista saada lupia suosituimmillekin alueille.

Kanalintulupien kesäkuun myynnin kiintiöt on juuri julkaistu. Niiden avulla pystyy hahmottamaan kokonaistilanteen siitä, että kuinka paljon metsästysvuorokausia on tarjolla per alue. Erälupien verkkokaupassa on usein yrittämässä moninkertainen määrä ihmisiä samalle lupa-alueelle kokonaiskiintiöön verrattuna. Väistämättäkin tulee vastaan tilanteita, etteivät kaikki saa mieleisimmälle alueelle lupia. Monelle lupa-alueelle jää kuitenkin vuorokausia vapaaksi, joten kannattaa miettiä avoimin mielin muitakin metsästysalueita vaihtoehdoiksi.

Lupamyyntiä puhelinpalvelun näkökulmasta avattiin Eräluvat-blogissa 7.5.