Blogi
Jani Suua

Siinäpä hujahti melkein jo kaikki vuodenajat tässä uudessa virassa. Lienee paikallaan lyhyt yhteenveto havainnoista.

Maastoliikenne tuntuu olevan kohtuullisen ongelmallista. Vikaa lienee sekä lainsäädännössä, että meissä ihmisissä. Maastoliikenteen valvonnassa tavatuista henkilöistä noin 65% oli luvattomia. Tapaukset käsiteltiin sakoilla, huomautuksilla ja parilla rikosilmoituksella. Poliisille päätyneissä jutuissa luontoa oli tärvelty reippaammin ja niissä myös tekijät on selvitetty poliisin toimesta jälkikäteen.

Kuvassa loppukevään aamu Olvassuon maisemissa. Luntakin oli vielä liikkumiseen, vaikka kuvasta voi toisin päätellä.

Kalastuksen osalta asiat ovat jo huomattavasti paremmalla tolalla. Vain noin joka kymmenes harjoitti luvatonta kalanpyyntiä, pyydysmerkinnät olivat puutteellisia tai kalastuksenhoitomaksu oli maksamatta. Kesän mittaan sakkoja ja rikesakkoja jouduin kirjoittelemaan oikeastaan joka reissulla, eli petrattavaa silläkin saralla kuitenkin vielä löytyy.

Tässä on ammattimiehillä luvat kunnossa

Metsästyksessä luvat olivat pääsääntöisesti kunnossa. Ainoastaan muutamia luvattomia metsästäjiä on jouduttu sakottamaan. Lisäksi aseiden kuljetuksiin on jouduttu jonkin verran puuttumaan. Tieltä metsästäjiä on tavattu Koillismaan alueelta muutamia ja niistä poliisi on käynnistänyt esitutkinnan. Tieltä metsästävää seuraan usein sakot, muutaman vuoden metsästyskielto ja lisäksi ainakin ase tuomitaan usein valtiolle menetetyksi. Toisinaan myös ampuma-aseluvat perutaan. Muutamia epäselviä hirvenkaatoja on tullut esille. Myös kuolleena tavattuja hirviä on löytynyt maastosta ehkä enemmän mitä vuosiin.

Luonnonsuojelun saralla tuli esille muutamia tapauksia, joissa oli ammuttu rauhoitettu lintu. Pudasjärvellä joku raukka oli ampunut maakotkan pesäänsä. Taivalkoskella joku hunsvotti oli ampunut lentokyvyttömän kaakkurinpoikasen pesälampeen. Molemmissa tapauksissa kansan joukot tuomitsivat jyrkästi moisen toiminnan, mikä sinällään oli mieltä lämmittävää.

Komeampi olisi kotka lennossa kuin tuolla säkissä

Luonnossa tapaamani ihmiset ovat suhtautuneet erävalvontaan positiivisesti. Erävalvonnalla on nyt myös oma lärvikirja ja sinnekin tulee päiviteltyä kuulumisia.