Blogi
Mikko Rautiainen

Viikko Lapin reissulla oli ollut varsin mukava. Muu perhe jätti kuitenkin isännän jokivarteen teltan ja koiran kanssa ja jatkoi matkaansa kotia kohti.

Kyse oli tietoisesta valinnasta eikä sisältänyt sen suurempaa draamaa. Edessä oli viikko lohenkalastusta pohjoisessa.

Takataskussa poltteli pari lupaa joelle. Suolaa ja mausteitakin oli mukana. Joku pitäisi tätä optimistisena.

Ensimmäinen ilta ja yö sujuivat joen rytmiin sopeutuessa, ilman tärppejä. Toisena iltana tittilohi puraisi perhoon. Kalakaveri käynnisteli samaan aikaan autoaan jossain reilut tuhannen kilometriä etelämpänä.

Toinen puolisko saaliskalasta päätyi pannulle päivälliseksi. Toisesta fileestä valmistui aamupala-ainekset kalakaverille, joka oli saapuvainen kukonlaulun aikaan.

Tuoreesta fileestä poistui ruodot, päälle suolaa, sitruunapippuria, tilliä ja hippusen sokeria. Kahtia leikatun fileen palat sujahtivat minigrip-pussiin lihapuolet vastakkain. Minigrip-pussin hautautui pienen suon mättääseen, syvälle viileään turpeeseen.

Kalakaveri ilmestyi aamulla leiripaikalle. Väsynyt oli ja nälkäinen. Herkuteltiin tuoreella lohella.

Mätäsgraavi:

  • Pienehkö filee (esim. tittilohi, taimen, rautu tai harjus)
  • Suolaa
  • Sokeria
  • Mausteita (esim. sitruuna- tai mustapippuri, kuivattu tilli)
  1. Fileoi kala mahdollisimman tuoreena, poista ruodot. Huom. Mahdollisimman puhtaat kädet ja käsittelypaikka!
  2. Suolaa ja mausta kala maun mukaan.
  3. Asettele fileenpalat lihapuoli vastatusten minigrip-pussiin.
  4. Tyhjennä ilma pussista, sulje se huolella ja laita kylmään. Reissun päällä esimerkiksi suomättäästä löytyy usein riittävän viileä paikka.
  5. Anna suolaantua yön yli, 6–8 tuntia.
  6. Leikkaa fileestä ohuita siivuja ja tarjoile ruisleivän päällä.