Metsähallitus lupaa erälupia ja elämyksiä. Niille, jotka ovat nyt eristyksissä, annostelemme elämykset turvallisesti erätarinoina. Kirjoittajina ovat Metsähallituksen työntekijät ja kumppanit, jotka liikkuvat vapaa-ajallaan erällä. Lue kaikki tarinat: https://www.eraluvat.fi/ajankohtaista/ajankohtaista/blogi.html
"Nyt jos koskaan on hyvä aika tutustua lähialueesi luontoon. Löytyisikö sieltä kenties mahdollisuus eränkäyntiin, metsästykseen tai riistanhoitoon?
Huolimatta aktiivisesta reissaamisestani riistan ja kalan perässä pitkin Pohjolaa, mahtavia eräelämyksiä on syntynyt paljon ihan kotinurkilla. Yksi ikimuistoinen tapahtui pari vuotta sitten, kun otin kolmivuotiaan tyttöni mukaan ensimmäistä kertaa metsälle – pyyjahtiin.
Istuimme mättäällä, söimme rusinoita ja joimme pillimehua päälle. Ihan hiljaa oltiin ja pyy vastaili pilliin.
”Isi, tuolta tulee pyy”, kuiskasi tyttö. Sieltä se juosten tuli.
Lentäen meni.
Nykyään tarina on kuulemma sellainen, jonka tyttö tulee muistamaan aina: ”Minä näin pyyn ja isi ampui ohi”.
Monella suomalaisella on mahdollisuus eräharrastuksiin aivan kotinurkilla. Näitä mahdollisuuksia kannattaa nyt koronan jyllätessä hyödyntää. Luonnossa liikkuminen, metsästys ja kalastus mukaan lukien, nimittäin tekee tutkitusti hyvää sekä mielen että ruumiin hyvinvoinnille.
Jahtikausi alkaa olla ehtoopuolella, mutta vielä on senssit lähteä esimerkiksi lähipurolle majavapassiin. Tämä hoksautus koskee etenkin Itä-Suomen metsämiehiä ja -naisia. Pyyntiaika jatkuu huhtikuun loppuun saakka. Eipä taida olla monta mieltä rauhoittavampaa jahtimuotoa olla kuin istua virtaavan veden varrella illan hämyssä ja kuunnella talvihorroksesta heräävän metsän äänimaisemaa.
Myös pienpetojen pyynti jatkuu. Kevät on paras aika käydä tekemässä lovea lähikosteikon minkki- ja supikoirakantaan ja edesauttaa näin vesilintujen pesimämenestystä.
Jos pyyntihommiin ei ole mahdollisuuksia, lintujen lajintunnistusta voi käydä harjoittelemassa bongaamalla muuttavia lintuja. Niin minäkin tein lasteni kanssa. Kodin läheltä löytyi näpsäkästi useita pelloilla lepäileviä hanhiparvia.
Lintujen pesäpöntöt kaipaavat viimeistään nyt huoltoa. Kannattaa perehtyä myös sorsien pesäputkien maailmaan ja selvittää, voisiko niitä viedä lähimaastoon.
Ja lopuksi kaikkein tärkein asia: älä unohda hyviä maastoeväitä!"
Käynnissä olevalla pandemialla on ollut ja tulee olemaan huomattavia vaikutuksia ihmisten liikkumiseen. Myös Metsähallitus seuraa tiiviisti viranomaisten ohjeita, joiden mukaan se toimii ja viestii. Seurailethan siis myös osoitteita eraluvat.fi, metsa.fi sekä luontoon.fi mahdollisten uusien rajoitusten varalta.