Blogi
Pasi Kamula

Metsähallitus lupaa erälupia ja elämyksiä. Eräruokablogissa kannustamme lukijamme kokkailemaan helppoja ja vaativampia eräruokia itse luonnosta hankkimistaan raaka-aineista. Vanhemmat erätarinat löydät täältä.

Digitaalimittarin suuri näyttö näyttää lukemaa -34 celsiusta Rovaniemen Alakorkalossa. On helmikuun ensimmäisen perjantain alkuilta. Linja-autossa reilut 40 kelkkahaalareihin pukeutunutta kansalaista odottaa innokkaasti matkan päättymistä.

Kolmen vartin matkustuksen jälkeen bussi pysähtyy Jaatilansaaren eteläkärjessä olevan kodan pihalle ja matkustajat astuvat ulos bussista tuimaan pakkaseen. Hengitysilman synnyttämä huuru ja otsalamppujen valokeilat valtaavat näkökentän, iloinen puheensorina ja pakkaslumen synnyttämä kuiva narskunta pilkkikenkien alla hallitsevat äänimaisemaa.

Kyse on muutaman vuoden takaisen madepilkkikilpailun alkutunnelmista - alkaneena talvena poikkeustila lykkäsi perinteikkään tapahtuman järjestämistä vuodella eteenpäin.

Mikä saa aikamoisen joukon ihmisiä siirtymään keskuslämmityksen ja sähkövalon piiristä pimeälle Kemijoen jäälle tuijottamaan tuntikausia mustaa kylmyyttä huokuvaa pilkkireikää? Syyllinen asiantilaan on kaikille alan harrastajille selvä - made, keskitalven herkkukala, saa osan ihmislajin edustajia käyttäytymään varsin kummallisesti.

Made on varsin poikkeuksellinen kala kalojemme joukossa. Pohjolan valkoiset kesäyöt se piilottelee vesistöjen syvimmissä sopukoissa eikä sitä kesällä juurikaan tavoita pyydyksillä tai minkäänlaisilla pyyntivälineillä. Kylmää vettä se suosii muutenkin - mateen voi tavoittaa Lapin tunturiylänköjen latvavesistä, jossa sillä on seuranaan kaloistamme ainoastaan rautu.

Made on hyväksynyt elinpiirikseen myös rakennetut vesistömme, Uljuan tekoallas Siikajoen vesistöalueella ja Kemijoen latvahaarojen suuret tekoaltaat, Lokka ja Portttipahta ovat kuuluisimpia madepaikkoja koko tasavallan alueella. Takavuosien ennätysmade, reilut kahdeksan kiloa, nostettiin juuri Uljuan tekoaltaasta pilkkivälinein. Tavallisimmin pilkkimateet asettuvat kuitenkin kokoluokkaan 0.5 kg - 2,5 kg. Painavimmat kalat ovat komeita mätimateita, koiraitten jäädessä selvästi pienemmiksi.

Madekeitto tehdään tuoreista mateista, pakastuksessa mateen herkkään ja hienoaromiseen lihaan saattaa jäädä pakkasen makua. Madekeitto ei ole varsinainen juhlaruoka, vaan arkinen keskitalven pakkaspäivän sulostuttaja. Vanha uskomus siitä, että madekeiton syömisellä on unettava vaikutus voi olla vailla tieteellistä pohjaa, mutta empiirisiä havaintoja tästä ilmiöstä on runsaasti.

Arkinen madekeitto, 4 hengelle

  • tarveaineet:
  • nyljettyjä mateita reilu kilo
  • kiinteitä perunoita kilon verran
  • ruokakermaa pari desiä
  • 2 sipulia
  • vettä niukasti
  • nokare voita
  • mausteet: merisuolaa, mauste ja mustapippuria, laakerinlehtiä, kalaliemikuutio, tilliä
  •  
  • Vesi, mateet, sipulit ja mausteet laitetaan kiehumaan kattilaan reiluksi vartiksi. Kattila otetaan pois levyltä ja mateet nostetaan jäähtymään leikkuulaudalle. Liemi siivilöidään ja kaadetaan takaisin kattilaan, ja kattila takaisin levylle. Kuutioidut perunat laitetaan kattilaan kiehuvaan liemeen.

Perunoiden kiehuessa mateet puhdistetaan ruodottomiksi. Perunoiden ollessa lähes kypsiä, ruodottomat mateenpalaset ja ruokakerma lisätään kattilaan. Lopuksi kattilaan lisätään reilu nokare voita ja koristeeksi tilliä.