Blogi
Ilkka Numminen

Syksy on mainiota aikaa kalastaa, vaikka monella koskikohteella syysrauhoitus onkin jo alkanut. Voisi vaikka lähteä tuulastamaan.

Tämä on ollut minulle poikkeuksellisen mukava kalastusvuosi. Kalastusmahdollisuuksia on ollut paljon. Ne ovat olleet luonteeltaan erilaisia perinteisestä mökkirannan mato-onkimisesta Lapin perhoreissuille, joilla on tavoiteltu taimenia, komeaselkäisiä harjuksia ja pirteitä puronieriöitä. Loppujen lopuksi salakat söivät kaikki madot, harjuksia yritin väärästä paikasta ja perho ei tarttunut kiinni puronieriän leukaperiin, rantapuskaan toki senkin edestä. Luonnossa oppii nöyräksi.

Parasta tämän vuoden kalastuskaudessa on kuitenkin se, että se jatkuu vielä pitkään. Maksoin kalastonhoitomaksun koko vuodeksi jo alkuvuonna. Luvalle on totta vie tullut katetta.
Koskilla alkoi syysrauhoitus syyskuun alussa, ja hiljalleen ovat ahvenet laittaneet tutuilla kalastuspaikoillani suutaan umpeen, mikä tarkoittaa minulle siirtymistä hauen syyskalastukseen. Jos aikaa olisi enemmän, yrittäisin syksyllä pyytää myös kuhaa, mutta metsästävän viikonloppukalastajan on tehtävä valintansa. Jos aikakone joskus vielä keksitään, se syntyy varmaankin jonkun innokkaan kalastajan työn tuloksena. Pääsispähän useammin kalaan.

Avovesikauden alussa panostin harrastukseeni ja ostin kaikuluotaimen. Näyttöä on tullut veneessä tuijoteltua jo aikamoinen tovi, ja hiljalleen viivoista alkaa löytyä eroja. Näytölle piirtyvän jigin liike näyttää joskus vähän sydänkäyrältä. Tasaista viivaa kannattaa välttää, olen huomannut.

Nykytekniikasta on apua myös yhdessä syksyn kiinnostavimmista kalastusmuodoista, nimittäin tuulastuksessa. Nostan kalastajanhattua mielelläni edellisten sukupolvien pyytäjille, jotka tuohusten avulla tai muulla keinoin tuulastivat avotulen avulla. Siinä on pitänyt väijyssä olla tarkkana, ettei tuli pääse yllättämään ja polttamaan kulmakarvoja. Pitäisi joskus kokeilla vanhan koulukunnan keinoja, noin niin kuin kokemuksen vuoksikin.

Sitä odotellessa painan sormellani otsalampusta virran päälle ja lähden lipumaan rantoja pitkin. Lähtekää muutkin kalaan.

PS. Metsähallituksen vesillä mainiota tuulastusvesiä on esimerkiksi Peurajärven kalastusalueella Nurmeksessa.