Blogi
Mikko Rautiainen

Metsäkanalintujen pyynti alkoi viikko sitten maanantaina. Metsissä on nyt vipinää, kun pesintäajan hyvät sääolosuhteet käänsivät metsälintujen kannat nousuun lähes koko maassa. Nyt on hyvä syksy lähteä jahtiin.

Vaikka saalis onkin metsästäjälle tärkeä, metsästä saa tuomisiksi myös fyysistä kuntoa, elämyksiä, rauhoittumista arjen kiireistä ja iloa yhdessä tekemisestä.

Muutama vuosi sitten tekemämme selvityksen mukaan metsästäjistä 9/10 koki hyvinvointinsa kohentuneen edellisellä jahtireissullaan. Erityisesti henkisen hyvinvoinnin koettiin lisääntyneen, mutta myös fyysinen ja sosiaalinen hyvinvointi parani.

Tulokset saivat minut pohtimaan, kuinka metsästäjä voisi lisätä luonnon terveyshyötyjä. Laadin tätä varten epäviralliset ohjeet.

 1. Tee vuoden mittaan yksi tai kaksi pidempää eräreissua ystävien ja/tai perheen kanssa. Panosta näiden reissujen huolelliseen suunnitteluun. Älä unohda valokuvaamista, jotta voit elää nämä hetket uudelleen ja uudelleen.
  Suuntaa nämä reissusi erimerkiksi pohjoisen laajoille metsästysalueille äläkä unohda yöpyä myös maasto-olosuhteissa!
   
 2. Ota luonnossa liikkuminen osaksi arkea. Vaikkapa kalastus, sienestys ja marjastus täydentävät mukavasti palettia. Ja kas - kuin huomaamatta täytät THL:n liikuntasuositukset eräilemällä! Liikuntasuositus aikuiselle on 2 h 30 min reipasta liikuntaa viikossa.
  Huom. kannattaa tutustua myös lähiseutusi metsästysalueisiin (www.retkikartta.fi tai eräluvat.fi). Esimerkiksi Oulun seudulla asuva metsästäjä löytää helposti mieluisan ”lähikohteen”, jossa on mahdollista pistäytyä jahdissa vaikka työpäivän päätteeksi.
   
 3. Liiku. Saalispalautteiden mukaan maastossa kuljettu matka korreloi positiivisesti saaliin kanssa. Toisin sanoen liikkuvaa metsästäjää onnistaa.
   
 4. Jos saat reissusta saalista, niin sen hyödyntämiselle on kaksi hyvää vaihtoehtoa. Ensinnäkin kenttäolosuhteissa avotulen ääressä valmistettu kanalintu kruunaa reissun kuin reissun.
   

Hyvä vaihtoehto on valmistaa saaliista juhla-ateria ystäville. Saattaapa joku tuttavapiirin ei-metsästäväkin innostua harrastuksesta.

Hyvää jahtisyksyä kaikille!

Sai reissuillaan saalista tai ei, tällaisissa maisemissa sielu lepää. Kuva on Enontekiön Näkkälästä.