Blogi
Aku Ahlholm

Mies rullasi vanhaa farmariaan pitkin syrjäistä kylätietä. Sora ropisi hiljaa renkaiden alla, kunnes auto pysähtyi ensimmäisen maatilan tienhaaraan. Kuljettaja nousi ulos ja huusi jotain. Naapuritilan vanha emäntä lähti käppäilemään kohti.

Kun auto seuraavaksi lipui mummilan risteyksen kohdalle, kuljettajan huutoa osattiin jo odottaa: ”Hailii, hailii!” Pieni tauko ja taas: ”Hailii, hailii!”

Ensimmäisestä huudosta ei vielä rynnätty autolle, sillä aina piti antaa käskyttää. Vaikka nyt oltiin Etelä-Suomen mummilassa Vehkalahdella, kotona Kainuussa oli jo opittu kohteliaisuuden aakkoset. Aikuiset eivät koskeen noteeranneet kahta tai kolmea ensimmäistä kahville kutsua.

Lopulta mummi lähti korin kanssa. Sinä iltana syötiin silakkapihvejä.

Haili on Kymenlaaksossa silakka. On olemassa myös silakkaa muistuttava, hieman pienempi kilohaili, mutta kyllä pelkkä haili tarkoittaa kaakonkulmalla silakkaa. "Hailii happamii, Kymin mamman tappamii", lauloi haminalaisyhtye The Strings rockin kultavuonna 1969. Ja mammahan on sikäläismurteella isoäiti, mummu.

Silakka on Itämeressä viihtyvä merikala, sillin sukulainen tai alalaji. Näihin aikoihin sitä pääsee kalastamaan litkaamalla. Se on tuttua sanana ihmisille, jotka lukevat kalastusjuttuja. Viimeisen lakimuutoksen jälkeen kaikissa oppaissa on lukenut, että maksuttomia yleiskalastusoikeuksia ovat pilkkiminen, onkiminen ja silakkalitkaus.

Pilkki ja onki tunnetaan, mutta litkaus on harvinaisempaa. Siinä siimaan sidotaan tasaisin välimatkoin pieniä, kirkkaita koukkuja. Kun litka onnistutaan ujuttamaan silakkaparven keskelle vaikkapa sillalta, parhaimmillaan silakoita tarttuu useampaan koukkuun kerralla.

Ruokana silakka on tuttu lähes jokaiselle suomalaisen peruskoulun käyneelle. Silakkaa syödään pihvinä, rullina ja laatikoissa. Mutta niitä hailii happamii älköön kukaan maistako. Hapansilakka eli surströmming on ruotsalaisten maailmankuulu tuote.

Silakkapihvit

  • Silakkafileitä
  • Suolaa, pippuria ja maun mukaan muita mausteita
  • Ruisjauhoa

1. Aseta puolet silakkafileistä tasolle nahkapuoli alaspäin.

2. Mausta fileet suolalla, pippurilla ja muilla haluamillasi mausteilla. Fileiden päälle voi laittaa myös esimerkiksi purjo- ja tuoretillisilppua. Moni sivelee uunipihvit myös tomaattisoseella.

3. Laita jokaisen maustetun fileen päälle toinen samankokoinen.

4. Jos paistat pihvit pannulla, leivitä ne ensin ruisjauho-suola-seoksessa, jottei pihvi murene paistettaessa. Uunipihvien pinnalle riittää pieni määrä öljyä.

5. Paista uunissa 225 asteessa noin vartti tai pannulla öljyssä tai voissa, kunnes ne ovat molemmilta puolilta kauniin ruskeita.

​​​​​​​Kuva: Kirsi Suojoki