Blogi
Anne-Maarit Sepling

”Jos en harrastaisi kalastusta, en olisi enää tässä!” toteaa Veikko Karinkanta, 74-vuotias Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestön kalastusohjaaja Kalastamassa hyvinvointia -dokumenttisarjassa. Kalastusharrastuksella on varsin merkityksellinen rooli niiden elämässä, jotka ovat siihen hurahtaneet. Kalastuksen ja luonnossa liikkumisen hyvinvointivaikutuksia ei herkästi tule ajatelleeksi, mutta tutkimukset puhuvat huomattavien vaikutusten puolesta niin aktiiviharrastajalle kuin satunnaiselle kalastelijalle.

Kalastajan Kanava lähti koostamaan yhteistyössä Metsähallituksen kanssa olemassa olevasta tutkimustiedosta, asiantuntijahaastatteluista sekä harrastajien kokemuksista dokumenttisarjaa kasvattaakseen hyvinvointitietoutta sekä kannustamaan harvemmin harrastavia useammin kalaan.

Haastattelimme Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Liisa Tyrväistä, Metsähallituksen hyvinvointitutkimuksen toteuttanutta erikoissuunnittelija Mikko Rautiaista, Terveyden ja hyvinvointilaitoksen yksikön johtaja Johanna Lammi-Taskulaa ja monta muuta asiantuntijaa sekä kalastuksen harrastajaa. Kuuden jakson aikana kuulet niin luonnosta saatavan hyvinvoinnin vaikutusmekanismeista kuin kalastuksen merkityksestä eri-ikäisten liikkumiseen, iästä riippumatta sosiaalisen hyvinvoinnin tärkeydestä, stressin lievittämiskeinoista ja jopa ratkaisuja lasten ja nuorten syrjäytymisen ehkäisyyn.

Tavoitteenamme oli havahduttaa niin kalastuksen harrastajia kuin satunnaisesti kalastavia huomaamaan, kuinka paljon hyvinvointia on helposti saatavilla – lähes ilmaiseksi, lyhyiden etäisyyksien päässä kotoa, helposti toteutettavissa ja hyödynnettävissä eli jokaisen ulottuvilla. Vaikka olin perehtynyt asiaan ennalta, oli hämmentävää huomata, kuinka merkityksellistä kalastus todella on ja miten huikea määrä ja skaala hyvinvointia on meidän kaikkien ulottuvilla. Veikon haastattelussa hyvinvointivaikutukset realisoituivat käytännössä.

Katso, miten itse voit edistää omaa ja läheistesi hyvinvointia entistä paremmin:
Kalastamassa hyvinvointia -videosarja 
(YouTube > Kalastajan Kanava)

Kirjoittaja on Kalastajan Kanavan toimittaja ja tuottaja.
ERÄVIERAS-blogiteksteissä pääsevät ääneen Metsähallituksen yhteistyökumppanit ja sidosryhmät.