Hoppa till huvudinnehåll

Bastu och vårt förhållande till skogen valdes till levande kulturarv

fre nov. 24 14:15:00 2017

Undervisnings- och kulturministeriet har valt 52 element till den nationella förteckningen över det levande kulturarvet. Bland annat vårt förhållande till skogen, jakt med finskspets och svamplockning valdes med.

Den nationella förteckningen kompletteras regelbundet och nästa gång man kan ansöka om införande i förteckningen är tidigast 2019. Element i den nationella förteckningen kan föreslås till Unescos internationella förteckningar över det immateriella kulturarvet.

Valet till Nationella förteckningen över det levande kulturarvet är ett erkännande för föreningar som bedriver verksamhet förknippad med traditionerna. Förteckningen ökar traditionernas synlighet. Samtidigt är den ett steg närmare ett erkännande på internationell nivå. Av närmare ett hundra ansökningar till förteckning, valdes 52 element ut.

Unescos konvention om tryggande av det immateriella kulturarvet godkändes år 2003 och Finland undertecknade konventionen år 2013. Museiverket ansvarar för genomförandet av konventionen i Finland.

Läs hela meddelandet av Museiverket!

Nationella förteckningen över det levande kulturarvet
 

Så här motiverades varför finländarnas förhållande till skogen ska höra till levande kulturarv:


Finländska förhållandet till skogen
Finländarnas förhållande till skogen omfattar ett brett utbud av olika funktioner och förhållningssätt, som många gånger är varandra motsatta. Alla finländare har ett förhållande till skogen. Många föreningar och grupper delar och upprätthåller ett visst slags förh
ållande till skogen. Exempel på dessa är skogsyrkesmän, naturföretagare, miljöutbildare, vandrare, scouter, bärplockare, jägare och sommarstugeägare.
Uppfattningen om skogarnas betydelse byggs än idag med hjälp av kultur, bildning och utbildning. Familjerna och fostran hemifrån har stor betydelse för förmedlingen av traditionerna förknippade med vistelse i och användning av skogarna samt för att hålla traditionen levande. Sökande instanser är Finlands skogsmuseum Lusto, Finlands Skogsförening, Skogscentralen, Metsämiesten Säätiö, MTK,
Skogsindustrin rf, Finlands Scouter och Forststyrelsen
.
 

Kvotbeslut om fiske

Forststyrelsens kvotbeslut visar hur mycket som högst kan fiskas inom statens område. Kvotbeslutet ges separat för de tre nordligaste kommunerna och för övriga Finland.

Bekanta dig med kvotbesluten.

Vanliga frågor om fiske

Var får man fiska med fiskevårdsavgiften? Var får man information om fisketillstånd till privata vatten? När kan man bli tvungen att gottgöra skyddsvärdet för en hotad fiskart?

Läs svaren på vanliga frågor om fiske.

Ansvarsfullt fiske

Varje fiskare är skyldig att ombesörja en lämplig och respektfull hantering av den fångade fisken, oberoende av om de har för avsikt att släppa fångsten fri eller använda den som matfisk.

Bekanta dig med anvisningar till ansvarsfulla fiskare.

Historiskt intressanta jakt- och fiskeobjekt

Vi har valt med några kulturhistoriskt betydande jakt- och fiskeobjekt som utsetts till historiskt intressanta. Samtidigt som du jagar eller fiskar kan du bekanta dig med de tecken på gångna tiders liv som ännu finns synliga.

Läs mer om de historiskt intressanta jakt- och fiskeobjekten (på finska).