Siirry pääsisältöön

Kun klikkaat kuvaa nähtävyydestä, se avautuu suurempana.

1. Jukolan rinne

Katso tarkka sijainti Retkikartta.fi:n koordinaattihaulla: P/N=6719207, I/E=3359205 (KKJ-yhtenäiskoordinaatisto)

Paikallisten mukaan kohta vastaa Seitsemän veljeksen kuvausta Jukolan maastosta. "Sen läheisin ympäristö on kivinen tanner, mutta alempana alkaa pellot, joissa, ennen kuin talo oli häviöön mennyt, aaltoili teräinen vilja", Kivi kuvaa Jukolaa.

2. Hiidenkivi

Isonkivennummelta löytyy vihtijärveläisten Sonnikiveksi ja loppilaisten Härkäkiveksi kutsuma suuri kivi. Sitä kutsutaan myös Hiidenkiveksi ja Pirunkiveksi. Koska Kivi kulki hiidenkiven ohitse retkillään, monet ajattelevat hänen saaneen tästä idean Seitsemän veljeksen kohtaukseen, jossa veljekset pakenevat Viertolan sonneja hiidenkivelle. Yleisemmin Seitsemän veljeksen hiidenkiven esikuvana pidetään Kiven kotikylällä Palojoella sijaitsevaa suurta kiveä.

Harmaaseen pitkään takkiin pukeutunut mies katsoo suurta sammaleista kiveä kivääri kädessään.

3. Sysimiilu

Katso tarkka sijainti Retkikartta.fi:n koordinaattihaulla: P/N=6719908, I/E=3359252 (KKJ-yhtenäiskoordinaatisto)

Isonkivennummella on yhä hiilimiilun ja miilumajan jäännökset. Löydät sieltä ojanteen ympäröimän kumpareen, jossa on hiilimaannos. Lähellä on kivinen tulisija, jota ympäröi U-muotoinen valli. Kun seitsemän veljestä pakenivat pahaa maailmaa Impivaaraan, he yöpyivät aluksi isoisänsä rakentamassa sysimiilussa.

Kiviä sammaleisella maalla.

4. Pyyntikuopat

Keihäsjärvellä on nähtävissä useita peuran- ja sudenpyyntikuoppia. Perinteistä kuoppapyyntiä harrastettiin myös Kiven tarinoissa.

5. Tervahauta

Katso tarkka sijainti Retkikartta.fi:n koordinaattihaulla: P/N=6719818, I/E=3361633  (KKJ-yhtenäiskoordinaatisto)

Paskalammen tervahaudat muistuttavat siitä, etteivät metsät olleet koskemattomia entisaikoinakaan. Haudat lienevät yli sata vuotta vanhoja. 

Tervahauta

6. Metsänvartijan torppa

Katso tarkka sijainti Retkikartta.fi:n koordinaattihaulla: P/N=6720113, I/E=3362126 (KKJ-yhtenäiskoordinaatisto)

Metsä-Mäkilän torppa muuttui vuonna 1874 metsänvartijan torpaksi, kun Keihäsjärven valtionpuisto perustettiin. Torpan jäännökset, luonnonkivijalka ja tulisijojen jäänteet, löytyvät risteysalueen länsipuolelta. Tien eteläpuolella näkyvät selvästi luonnonkivikiukaan jäänteet.

7. Kaskiröykkiöt

Katso tarkka sijainti Retkikartta.fi:n kooordinaattihaulla: P/N=6720396, I/E=3362453 (KKJ-yhtenäiskoordinaatisto)

Aleksis Kiven aikaisista kaskitöistä todistavat Keihäsjärvellä useat kaskiröykkiöt. Raunintaustan röykkiö sijaitsee aivan alueen koillisnurkassa. Kohteeseen kuuluu 15 kivirakennetta ja yksi kellarikuoppa.