Metsäpeura (vasemmalla) ja porohirvas (oikealla) ottavat mittaa toisistaan.
Kuva: Pekka Kilpeläinen

Suomenselän metsäpeurat ovat viime vuosina laajentaneet elinaluettaan. Metsäpeurahavaintoja tehdään jo Oulujärven länsi- ja pohjoispuolella. Metsäpeurojen liikkuminen poronhoitoalueen tuntumassa tai porojen liikkuminen poronhoitoalueen eteläpuolella lisäävät eläinten kohtaamisen todennäköisyyttä, ja kasvattavat entisestään riskiä näiden lähisukulaisen risteytymiselle. 

Tilanteen kartoittamiseksi Metsähallitus kerää metsäpeura- ja porohavaintoja erityisesti Oulujoen ja Kiiminkijoen väliseltä alueelta (mm. Muhos, Vaala, Utajärvi ja Puolanka). Porohavainnoista kiinnostavia ovat poronhoitoalueen eteläpuolella nähdyt eläimet, metsäpeurasta kaikki havainnot.  

Metsäpeuran ja poron erottaminen toisistaan on maasto-olosuhteissa hankalaa. Metsähallituksen koordinoimassa metsäpeurahankkeessa työskentelevä Milla Niemi vinkkaa, että tässä tapauksessa paras tunnistusapu löytyy eläimen kaulasta. Suurin osa poronhoitoalueen eteläosissa laiduntavista poroista kantaa kaulassaan muovipantaa, Niemi kertoo. Alueella liikkuu myös muutamia pannoitettuja metsäpeuroja. Niillä on kaulassaan keltainen GPS-panta mustalla numerotunnisteella.  

Havaintojen kerääminen liittyy Metsähallituksen koordinoimiin metsäpeurahankkeisiin, ja kooste havainnoista toimitetaan myös alueen paliskuntien käyttöön. Voit ilmoittaa havaintosi sähköpostilla milla.niemi@metsa.fi.

Lisätietoja: 
Milla Niemi, suunnittelija, Metsähallitus Eräpalvelut (milla.niemi@metsa.fi, puh. 040 724 6267)
Poronhoitoalueen raja: https://paliskunnat.fi/poro/poronhoito/paliskunnat