Valtion vesillä kalastavat voivat nyt ladata Garminin gps-laitteelleen karttatiedot 59 pyydysalueesta ja 64 vapa-alueesta sekä valtion yleisten vesialueiden rajoista. Tiedostot ovat ilmaisia.

Pyydys- ja vapalupa-alueiden Garmin-tiedostot ladataan Eräluvat.fi-sivustolla kunkin kalastuskohteen esittelysivulla olevasta linkistä. Aivan kaikista kalastuskohteista gps-tiedostoja ei ole tarjolla. Pyydys- ja vapa-alueiden lisäksi myös valtion yleisten vesialueiden rajat ovat ladattavissa nyt Garmin-tiedostoina osoitteessa Eräluvat.fi > Kalastus > Kalastusmaksut ja -luvat > Valtion yleisen vesialueet.

Tiedostomuotona on garmin.img. Tiedosto tulee ensin ladata tietokoneelle ja siirtää sen jälkeen gps-laitteelle Garmin-nimiseen kansioon. Lataaminen ei onnistu Internet Explorer -selaimella: suosittelemme käyttämään selaimia Mozilla Firefox ja Google Chrome. Myös jotkin mobiilisovellukset tukevat Garmin.img-tiedostomuotoa, näiden osalta kansio tiedostojen asentamiseen on tarkastettava sovelluksen käyttöohjeista.

Kalastusalueiden gps-tiedostoissa on samat toiminnallisuudet kuin Eräluvat.fi-sivuston kohdekartoissa ja Retkikartta-palvelussa. Alueet näkyvät Garminissa omana läpinäkyvänä tasonaan, ja toista karttatasoa voi käyttää lupa-alueiden taustalla.

Alueet, joilla on rajoituksia, on merkitty punaisella. Painamalla rajoitettua aluetta navigaattorin hiiriosoittimella nousee esille lisätietokenttä, jossa ilmoitetaan rajoituksen sisältö, esimerkiksi verkon silmäkokorajoitus. Kaikki laitteet ja sovellukset eivät tue lisätietokentän pompauttamista, jolloin rajoitusten sisältö tulee tarkistaa Eräluvat.fi- tai Retkikartta-sivustolta.

Jo aiemmin Garminin gps-tiedostoina on voinut ladata valtion maiden pienriistakohteiden ja hirvialueiden rajat. Alueihin tulee muutoksia vuosittain, joten tiedostot on päivitettävä aina ennen kalastus- ja metsästyskauden alkua. Metsähallitus ei vastaa vanhentuneiden karttojen käytöstä aiheutuvista vahingoista.

 

Lisätiedot:
Juho-Ville Marttila, eräsuunnittelija, Metsähallitus
040 621 3674, juho-ville.marttila@metsa.fi